Gofry pełnoziarniste

Gofry pełnoziarniste

Przygotowanie:

Jest to zdrowa i smaczna alternatywa dla gotowych gofrów, które można kupić w sklepie. Gofry pełnoziarniste to idealny pomysł na przekąskę o każdej porze roku. Są idealną bazą do niezliczonych dodatków (np. świeże owoce, dżemy, sorbety, jogurty, musy owocowe, orzechy, nasiona) – dlatego każdy może stworzyć danie idealne dla siebie. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 minut,a mamy pewność najwyższej jakości.



Z porcji otrzymamy 4 gofry po 5 serduszek.



Wartość odżywcza. 1 gofr (5 serduszek) ma około:

  • 225,5 kcal,
  • 6g białka,
  • 12g tłuszczu,
  • 23g węglowodanów.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka (250g) – mąka pełnoziarnista żytnia,
  • 1/2 szklanki (125ml) – mleko krowie 2% tłuszczu,
  • 1/2 szklanki (125ml) – woda gazowana,
  • 4 łyżki (40g) – olej rzepakowy,
  • 1 sztuka (60g) – jajo kurze,
  • 1/2 łyżeczki (2g) – soda oczyszczona,
  • szczypta – sól.

Sposób przygotowania:

Mąkę pełnoziarnistą wymieszać w misce z sodą. Oddzielić żółtko jaja od białka. Żółtko jaja dodać do mąki, natomiast białko ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera ze szczyptą soli.
Mąkę, sodę, żółtko jaja, mleko, wodę oraz olej rzepakowy zmiksować na gładką masę. Ubite białko jaja przełożyć delikatnie do zmiksowanej masy, a następnie wymieszać łyżką. Ciasto odstawić na 10 minut, w tym czasie należy nagrzać gofrownicę. Ciasto wylewać na gofrownicę i piec ok. 5 – 10 minut w zależności od temperatury gofrownicy. Świeżo upieczone gofry są chrupiące. Do upieczonych gofrów dodajemy własną kompozycję np. owoców.



Taka przekąska świetnie sprawdzi się, gdy mamy kilka osób, które mają zupełnie inne preferencje smakowe – dodatki możemy podać w miseczkach, aby każdy mógł sam skomponować swoje danie.
Smacznego! 🙂



Gofry pełnoziarniste Joanna Kokowska 1



Źródło: www.zdroweconieco.pl

Dietetyk_Joanna Kokowska-01

Joanna Kokowska
dietetyk