
Przygotowanie:
Pieczone frytki z batatów w Naszym odczuciu, są zdecydowanie lepsze od tych tradycyjnych, nie wspominając o ich korzyściach zdrowotnych 🙂 Kto nie próbował, tym bardziej zapraszamy do skorzystania z Naszego przepisu! Orzechowy sos na jogurcie, ze świeżym czosnkiem i dodatkiem przypraw jest na pewno nieodłączną częścią tego przepisu! Mamy nadzieję, że będzie Wam tak smakować, jak Nam, podczas przygotowań tej potrawy. Czerwona odmiana batatów to bardzo dobre źródło karotenoidów w Naszej diecie, przede wszystkim likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca. Nasz przepis jest również bezglutenowy:)
Wartość odżywcza:
- Energia 486 kcal
- Białko 8 g
- Tłuszcze 24 g
- Węglowodany 61.7 g
Składniki:
- 200 g bataty
- 10 g oliwa z oliwek
- 20 g orzechy włoskie
- 50 g jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnek
- papryka słodka mielona, curry, chili, zioła prowansalskie
Przygotowanie: Bataty obrać i pokroić w słupki. Połowę oliwy wymieszać z papryką, curry, ziołami prowansalskimi oraz chili i posmarować nią bataty. Całość piec w piekarniku w temperaturze 180ºC. Resztę oliwy zmiksować z posiekanymi orzechami, jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Frytki z batatów moczyć w sosie orzechowym. Smacznego!
Anna Hajost
dietetyk
Zuzanna Wieła
dietetyk
Agnieszka Pompecka
dietetyk