Fit tiramisu

Autor: Aleksandra Pasich

Zdrowsza wersja tiramisu bez dodatku cukru i z mniejszą ilością tłuszczu. Ciekawy przepis na lekki deser.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    160 kcal

  • Białko:

    7,5 g

  • Tłuszcze:

    6 g

  • Błonnik pokarmowy:

    1,1 g

  • Węglowodany:

    22 g

 

Składniki na 8 porcji:

  • 200 g Ser ricotta
  • 150 g Skyr waniliowy
  • 150 g Jogurt typu greckiego
  • 180 g Biszkopty
  • 120 g Kawa czarna, parzona
  • 10 g Erytrytol
  • 10 g Kakao w proszku niesłodzone
  • 2 g Ekstrakt waniliowy lub inny

 

Przygotowanie:

Przygotować mocną kawę, dodać ekstrakt waniliowy i ją ostudzić. Skyr waniliowy zmiksować na gładko z ricottą, jogurtem greckim i erytrytolem. Biszkopty podzielić na dwie części. Każdy biszkopt moczyć w kawie i ułożyć w pojemniku pierwszą warstwę, na nią nałożyć połowę kremu a następnie kolejną warstwę biszkoptów i kremu. Na wierzchu posypać kakao i schłodzić w lodówce. Najlepiej całą noc.

 

Powrót Powrót