Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 160 kcal
- Białko: 7,5 g
- Tłuszcze: 6 g
- Błonnik pokarmowy: 1,1 g
- Węglowodany: 22 g
Składniki na 8 porcji:
- 200 g Ser ricotta
- 150 g Skyr waniliowy
- 150 g Jogurt typu greckiego
- 180 g Biszkopty
- 120 g Kawa czarna, parzona
- 10 g Erytrytol
- 10 g Kakao w proszku niesłodzone
- 2 g Ekstrakt waniliowy lub inny
Przygotowanie:
Przygotować mocną kawę, dodać ekstrakt waniliowy i ją ostudzić. Skyr waniliowy zmiksować na gładko z ricottą, jogurtem greckim i erytrytolem. Biszkopty podzielić na dwie części. Każdy biszkopt moczyć w kawie i ułożyć w pojemniku pierwszą warstwę, na nią nałożyć połowę kremu a następnie kolejną warstwę biszkoptów i kremu. Na wierzchu posypać kakao i schłodzić w lodówce. Najlepiej całą noc.