Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 215 kcal
- Białko: 7,14 g
- Tłuszcze: 8,25 g
- Węglowodany: 33,4 g
Składniki na 8 porcji:
- 180 g mąka owsiana
- 30 g ksylitol
- 30 g kakao w proszku (naturalne)
- 120 g jaja kurze całe (2 szt.)
- 150 g jogurt naturalny
- 400 g banan (220 g po obraniu)
- 30 g olej kokosowy
- łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 g przyprawa piernikowa
Przygotowanie:
Jaja zmiksować z olejem, ksylitolem, jogurtem i zblendowanym bananem, następnie dodać wszystkie suche składniki i miksować do idealnego połączenia składników. Piec ok. 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. (tortownica ok. 20 cm średnicy)