Fit murzynek z nutą korzenną

Autor: Justyna Walerowska-Madej

Idealnie wilgotne i pysznie czekoladowe ciasto – nietypowy murzynek w wersji fit!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    215 kcal

  • Białko:

    7,14 g

  • Tłuszcze:

    8,25 g

  • Węglowodany:

    33,4 g

 

Składniki na 8 porcji:

  • 180 g mąka owsiana
  • 30 g ksylitol
  • 30 g kakao w proszku (naturalne)
  • 120 g jaja kurze całe (2 szt.)
  • 150 g jogurt naturalny
  • 400 g banan (220 g po obraniu)
  • 30 g olej kokosowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 g przyprawa piernikowa

 

Przygotowanie:

Jaja zmiksować z olejem, ksylitolem, jogurtem i zblendowanym bananem, następnie dodać wszystkie suche składniki i miksować do idealnego połączenia składników. Piec ok. 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. (tortownica ok. 20 cm średnicy)

 

Powrót Powrót