Fit Cupcakes – dietetyczne babeczki

Fit Cupcakes - dietetyczne babeczki

Przygotowanie:

Prosty przepis na muffinki dla diabetyków.
 Dodatek amarantusa pozwala utrzymać niski poziom cukru we krwi, więc takie babeczki mogą być świetnym pomysłem choćby na podwieczorek.



Wartość odżywcza 1 porcji (19 muffinek):

  • Energia 1213 kcal
  • Białko 2,29 g
  • Tłuszcze 2,48 g
  • Węglowodany 9,15 g

Składniki na 19 muffinek:

  • 60 g Amarantus ekspandowany (1/3 szkl.)
  • 60 g Mąka jaglana lub pełnoziarnista, orkiszowa, gryczana czy żytnia (6 łyżek)
  • 60 g Ksylitol (1/3 szkl.)
  • 160 g 3 jaja
  • 100 g Olej rzepakowy/kokosowy/z pestek winogron(10 łyżek)
  • 5 g Bezglutenowy proszku do pieczenia, zwykły lub soda (2 łyżeczki)
  • 60 g Gorzka czekolada 86 % kakao(6 kostek)

Przygotowanie: Wszystkie składniki należy wymieszać. Jeżeli ciasto jest za wodniste należy dosypać amarantusa, gdy jest zbyt zbite dodać oleju lub jajko.
Następnie należy przełożyć do sylikonowych małych foremek na cupcakes lub papierowych na muffinki. Piec przez 15 minut. Jako dodatek można dodać gorzką czekoladę, a także dodać cynamon.



MUFFINKI 2


Ewelina Jakubczak
praktykantka