Przygotowanie:
Faszerowane jajka to danie, bez którego nie ma Świąt Wielkanocnych! Podawać je można na różne sposoby, ale najlepiej smakują z wyrazistym farszem. Zachęcamy do wypróbowania przepisu naszej dietetyk!
Wartość odżywcza:
- Energia 320 kcal
- Białko 28 g
- Tłuszcze 21 g
- Węglowodany 5 g
Składniki:
- 2 jajka
- 50 g makrela wędzona
- 50 g jogurt naturalny
- 100 g papryka czerwona
- koperek, pieprz czarny, zioła prowansalskie, tymianek
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo (około 10 minut) i ostudzić. Następnie przeciąć je wzdłuż na pół i oddzielić żółtko od białka. Żółtko wygnieść z makrelą, jogurtem, drobno pokrojoną papryką, posiekanym koperkiem i przyprawami. Gotowym farszem nadziewać białka jaj, ozdobić czarnuszką.
Anna Hajost
dietetyk