Przygotowanie:
Każdy z nas lubi zjeść coś słodkiego. Jednak często obawiamy się by deser nie miał zbyt dużo kalorii, prawda? Domowe ptasie mleczko jest deserem niskokalorycznym, bardzo szybkim do przyrządzenia i idealnie się sprawdza w trakcie upałów. Delikatne, puszyste i zdrowe – ideał!
Jedna porcja zawiera: 164 kcal, 12 g białka, 8 g tłuszczu i 19 g węglowodanów.
Składniki (4 porcje):
- 400 g Serek homogenizowany naturalny (1 opakowanie średniej wielkości)
- 75 g Galaretka truskawkowa (1 opakowanie)
- 200 g Borówki (1 i 1/2 szklanki)
- 250 ml Woda (1 szklanka)
- Mięta
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody, dokładnie rozmieszać i poczekać aż ostygnie. Następnie serek homogenizowany zmiksować z galaretką i przelać do niedużej foremki, np. silikonowej lub plastikowej i włożyć na minimum 4 godziny do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypać gotowe ptasie mleczko borówkami i przyozdobić mięta. Przechowywać w lodówce.