Przygotowanie:
Nachos to z założenia zapiekanka z meksykańskich chipsów, pomidorowego sosu, sera i różnych dodatków. Danie z kuchni typu tex-mex to bardzo lubiana przez Amerykanów przekąską. Pewnie nie wpadli jeszcze na to że można by ją było przyrządzić w całkiem zdrowy sposób. Zachęcam do prób – nachos wyszły rewelacyjne. Danie to jednak nie przekąska a pełnowartościowy posiłek – wczesna kolacja lub lunch.
Przepis na 4 porcje, 1 porcja to ok.470kcal:
- 4 tortille (najlepiej pełnoziarniste, ok 60g jedna)
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka bez skóry
- 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 60g koncentratu pomidorowego
- 1 papryka zielona
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 40g sera żółtego (np. cheddar)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 małe papryczki pepperoni
- 1 ząbek czosnku
- sałata karbowana
- kolendra świeża
- słodka papryka
Przygotować nachosy
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220stopni. Tortille pokroić na małe trójkąty przypominające kupne nachos, rozłożyć na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i posypać słodką papryką. Tortille piec w piekarniku około 8-10 minut aż zrobią się chrupkie ale zanim zbrązowieją.
Przygotować mięso
Pierś z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką i usmażyć na patelni grillowej na połowie oliwy. Gotową pierś pokroić na dość drobne paseczki.
Przygotować sos
na reszcie oliwy zeszklić posiekaną cebulkę, papryczki pepperoni i czosnek, przesmażyć krótko pokrojoną w kostkę zieloną paprykę i dodać pomidory z puszki. Dusić około 10 minut, dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru, soli i pieprzu, dokładnie wymieszać.
Zapiec całość
Nachos rozłożyć w dużym naczyniu żaroodpornym, następnie na wierch nałożyć odcedzoną fasolkę i kukurydzę, paseczki kurczaka i sos, lekko przemieszać. Wierch posypać serem i danie zapiekać około 10 minut w temp. 200 stopni. Przed podaniem wierch udekorować jogurtem i kolendrą. Smacznego!