
Przygotowanie:
Dietetyczna capricciosa czyli włoska klasyka gatunku – ser szynka, pieczarki (i trochę warzyw 🙂
Przepis na dużą pizzę (8 kawałków), 1 kawałek – ok. 212kcal.
- 250 g Mąka pszenna pełnoziarnista
- 25 g Drożdże piekarskie prasowane
- 20 g Oliwa z oliwek (2 łyżki)
- 150 g Mozzarella
- 200 g Pomidory z puszki krojone
- 200 g Pieczarki
- 100 g Szynka szwarcwaldzka
- 100 g Papryka
- 50 g Cebula czerwona
- Ząbek czosnku, oregano, pół łyżeczki cukru
Przygotować ciasto: Wymieszać drożdże, pół szklanki ciepłej wody, cukier, łyżkę oliwy z oliwek. Odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać na stolnicę razem ze szczyptą soli, formując kopczyk. Zrobić wgłębienie w mące, wlewać w nie wodę z drożdżami, zagarniając jednocześnie mąkę do środka. Stopniowo łączyć wszystkie składniki, w razie potrzeby dodać wody, na koniec ulepić kulę z ciasta. Wyrabiać przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i miękkie. Ciasto włożyć do miski, wierzch posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do podwojenia objętości.
Ciasto rozwałkować na placek i grubości około 0,5 cm. Ułożyć na formie posmarowanej oliwą. Odstawić na około 10 minut.
Przygotować sos: do rondla na oliwę wlać pomidory z puszki i dusić około 10 minut. Przyprawić szczyptą cukru, soli, pieprzu i oregano.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Od szynki odkroić tłuste części i wyrzucić, reszte pokroić w paseczki.
Przygotować pozostałe dodatki do pizzy – pokroić paprykę i cebulę. Gotowy spód posmarować sosem, posypać połową startej mozzarelli, obłożyć składnikami i posypać resztą sera i oregano.
Gotową pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni i piec około 15 minut (sprawdzając w międzyczasie czy nie przyrumienia się za mocno).