Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 344 kcal
- Białko: 13 g
- Tłuszcze: 43 g
- Węglowodany: 14 g
Składniki na 2 porcje:
- 4 łyżki siemienia lnianego (40g)
- Dwie szklanki mleka 2% tłuszczu (500ml)
- 2,5 łyżki cukru lub miodu (25g)
- 400g truskawek świeżych
Przygotowanie:
Mleko zagotować w garnku, dodać siemię lniane i 2 łyżki cukru. Odstawić do ostygnięcia na godzinę, a jeszcze lepiej na całą noc do lodówki. Truskawki pokroić i dodać pół łyżki cukru. Zblendować. Siemię z mlekiem przełożyć do pucharków, na górę ułożyć mus truskawkowy.
Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka