Deser z siemieniem lnianym

Autor: Agnieszka Pompecka

Deser z truskawkami nie musi być kaloryczny – przygotuj go na bazie siemienia lnianego i mleka.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    344 kcal

  • Białko:

    13 g

  • Tłuszcze:

    43 g

  • Węglowodany:

    14 g

 

Składniki na 2 porcje:

  • 4 łyżki siemienia lnianego (40g)
  • Dwie szklanki mleka 2% tłuszczu (500ml)
  • 2,5 łyżki cukru lub miodu (25g)
  • 400g truskawek świeżych

 

Przygotowanie:

Mleko zagotować w garnku, dodać siemię lniane i 2 łyżki cukru. Odstawić do ostygnięcia na godzinę, a jeszcze lepiej na całą noc do lodówki. Truskawki pokroić i dodać pół łyżki cukru. Zblendować. Siemię z mlekiem przełożyć do pucharków, na górę ułożyć mus truskawkowy.

 

Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka

 

Powrót Powrót