Wartość odżywcza w 1 porcji
- Energia 291 kcal
- Białko 6 g
- Tłuszcze 20 g
- Węglowodany 21 g
Składniki na 16 porcji
- 150 g herbatników czekoladowo maślanych
- 100 g masła
- 300 g dżem wiśniowy niskosłodzony
- 100 g cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 150 g serek Mascarpone
- 150 g jogurt naturalny
- sok z jednej cytryny
- 500 g śmietana kremówka 36%
Przygotowanie:
100 g herbatników pokruszyć na mniejsze kawałki i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 25 cm, wyłożyć pergaminem. Na dnie wyłożyć i mocno ugnieść masę ciasteczkową. Odstawić na ok 30 min w chłodne miejsce, żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, aby napęczniała (ok 3 łyżki), następnie dodać ⅓ szklanki wrzątku i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubić, wymieszać serek jogurt, cukier i sok z cytryny, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubita śmietanę i wymieszać. Masę wyłożyć do tortownicy
dżem przełożyć do garnka, podgrzewać mieszając aż się rozpuści, po przestudzeniu wylać na górę tortu. Tort wyjąć z formy i przybrać resztą pokruszonych ciasteczek.