Czerwono – biały tort serowy

Genialne ciasto na każdą okazję, zwane także nieoficjalnie - tym dobrym, chrupiącym z wiśniami. U nas na Boże Narodzenie, Dzień Babci i Dziadka, imieniny latem czy urodziny zimą. Szybkie! Genialne do samodzielnego przygotowania przez dziecko. Przepis znaleziono w książce kucharskiej - autor nieznany.

Czerwono - biały tort serowy

Wartość odżywcza w 1 porcji

  • Energia 291 kcal
  • Białko 6 g
  • Tłuszcze 20 g
  • Węglowodany 21 g

Składniki na 16 porcji

  • 150 g herbatników czekoladowo maślanych
  • 100 g masła
  • 300 g dżem wiśniowy niskosłodzony
  • 100 g cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 150 g serek Mascarpone
  • 150 g jogurt naturalny
  • sok z jednej cytryny
  • 500 g śmietana kremówka 36%

Przygotowanie:

100 g herbatników pokruszyć na mniejsze kawałki i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 25 cm, wyłożyć pergaminem. Na dnie wyłożyć i mocno ugnieść masę ciasteczkową. Odstawić na ok 30 min w chłodne miejsce, żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, aby napęczniała (ok 3 łyżki), następnie dodać ⅓ szklanki wrzątku i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubić, wymieszać serek jogurt, cukier i sok z cytryny, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubita śmietanę i wymieszać. Masę wyłożyć do tortownicy
dżem przełożyć do garnka, podgrzewać mieszając aż się rozpuści, po przestudzeniu wylać na górę tortu. Tort wyjąć z formy i przybrać resztą pokruszonych ciasteczek.