Czekoladowe ciasto z cukinii z wiśniami

Pokusiłam się o przygotowania czekoladowego ciasta w wersji wegańskiej z samych dobrych składników! Ciasto z cukinii? Sama nie wierzyłam, że to może się udać, jednak jest pyszne!

Czekoladowe ciasto z cukinii z wiśniami

Wartość odżywcza:

  • Energia: 195 kcal
  • Białko: 5,1 g
  • Tłuszcze: 6,1 g
  • Węglowodany: 36 g

Składniki na całe ciasto, 10 porcji:

  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g szklanki startej cukinii
  • 80 g szklanki ksylitolu
  • 20 g kakao
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml napoju roślinnego
  • 5 g octu jabłkowego
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 5 g siemienia lnianego
  • 5 g sody oczyszczonej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300 g wypestkowanych wiśni

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do siemienia lnianego wlać 3 łyżki wrzątku, napój sojowy wymieszać z octem, a w misce zetrzeć cukinię na grubszych oczkach, następnie dokładnie wycisnąć z nadmiaru wody. Następnie wszystkie składniki suche składniki wymieszać, dodać do nich mokre dokładnie połączyć, dodać wypestkowane wiśnie i rozpuszczoną czekoladę. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto przelać do keksówki, piec około 40-50 minut, aż ciasto wyrośnie, można sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku nie jest surowe. Można polać rozpuszczoną czekoladą lub śmietanką kokosową.