Wartość odżywcza:
- Energia: 195 kcal
- Białko: 5,1 g
- Tłuszcze: 6,1 g
- Węglowodany: 36 g
Składniki na całe ciasto, 10 porcji:
- 300 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g szklanki startej cukinii
- 80 g szklanki ksylitolu
- 20 g kakao
- 50 g czekolady gorzkiej
- 150 ml napoju roślinnego
- 5 g octu jabłkowego
- 20 g oleju rzepakowego
- 5 g siemienia lnianego
- 5 g sody oczyszczonej
- 5 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 300 g wypestkowanych wiśni
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do siemienia lnianego wlać 3 łyżki wrzątku, napój sojowy wymieszać z octem, a w misce zetrzeć cukinię na grubszych oczkach, następnie dokładnie wycisnąć z nadmiaru wody. Następnie wszystkie składniki suche składniki wymieszać, dodać do nich mokre dokładnie połączyć, dodać wypestkowane wiśnie i rozpuszczoną czekoladę. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto przelać do keksówki, piec około 40-50 minut, aż ciasto wyrośnie, można sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku nie jest surowe. Można polać rozpuszczoną czekoladą lub śmietanką kokosową.