Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia: 427 kcal
- Białko: 32 g
- Tłuszcze: 22,5 g
- Węglowodany: 121,5 g
Składniki na 4 porcje:
- 1,5 szklanki ryżu jaśminowego (200g)
- 250g piersi z kurczaka
- 1 zielona papryka (150g)
- 1 czerwona papryka (150g)
- 1 żółta papryka (150g)
- 1 duża cebula (100g)
- 2-3 ząbki czosnku (10g)
- 0,5 papryczki chili (3g)
- około 2 cm korzenia imbiru (2g)
- szklanka mleka kokosowego (250ml)
- łyżeczka przyprawy curry (5g)
- sól
- pieprz
- szczypta kurkumy (3g)
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżeczka oleju kokosowego
- łyżka nasion sezamu do posypania na koniec (ok 10g)
Przygotowanie:
Ryż należy umyć kilka razy pod bieżącą wodą i pozostawić do namoczenia przez godzinę w misce z wodą. Kurczaka należy umyć i pokroić w kostkę. Dodać do niego starty na tarce korzeń imbiru, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli, pieprz i 1 łyżeczkę przyprawy curry, wszystko dokładnie mieszamy i marynujemy przez przynajmniej 15 minut. Wszystkie papryki kroimy w kostkę o podobnej wielkości, a cebulę drobno siekamy.
Do smażenia najlepiej się nada duża patelnia typu wok. Nagrzewamy ją, następnie dodajemy łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy cebulkę, gdy cebulka odrobinę się zeszkli dodajemy papryki, smażymy przez około 3 minuty i wrzucamy kurczaka. Smażymy kurczak aż do momentu, gdy będzie miękki i wtedy dodajemy 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczkę kurkumy i smażymy na małym ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i gotowe.
Namoczony ryż wrzucamy do garnka, dodajemy około 1 szklankę wody i gotujemy pod przykryciem około 8 minut.
Danie w wersji bez cebuli i czosnku jest idealnym daniem na diecie low-FODMAP!
Przepis autorstwa Jaśminy Ali, stażystki poradni Mój Dietetyk w Gdańsku.
Opiekun stażu: dietetyk Eliza Starz.