Przygotowanie:
Proponujemy aby spróbować szparagów w innej wersji, tym razem orientalnej. Tajskie danie z pasta curry i mleczkiem kokosowym, polecamy!
Przepis na 2 porcje, 1 porcja: 530kcal
- 1 połówka piersi z kurczaka (250g)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 pęczek młodego szpinaku
- 1 puszka mleczka kokosowego light (400ml)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100g czerwonego ryżu tajskiego (lub innego)
- starta skórka z 1 cytryny
- kolendra (lub natka pietruszki)
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso pokroić w paseczki, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na oliwie z dodatkiem pasty curry. Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i pokroić na 3-4cm kawałki. Główki szparagów odłożyć i dodać pod koniec gotowania. Na patelnię dodać skórkę cytrynową oraz pokrojone szparagi, chwilę przesmażyć i dolać mleczko kokosowe. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut, dodać umyte liście szpinaku i gotować jeszcze 5 minut. Na koniec dodać listki kolendry, podawać z ryżem.