Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe3

Przygotowanie:

Marchewkowe i bardzo zdrowe – takie może być ciasto! Pełne bakalii i aromatyczne jak piernik.

Przepis na około 10 porcji ciasta, jedna porcja dostarcza około 170 kalorii, 5g białka, 23 g węglowodanów i 6 g tłuszczu

  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 120 g mąki pszennej
  • 180 g marchwi
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 10 g ziaren słonecznika
  • 45 g rodzynek
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 30g posiekanych orzechów włoskich
  • 120 ml mleka
  • 50 g brązowego cukru
  • 1,5 ł proszku do pieczenia + 1/3 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu, odrobina gałki muszkatołowej + opcjonalnie przyprawa do piernika

dodatkowo:

  • 200 g gęstego serka homogenizowanego 0%
  • cukier waniliowy / słodzik + aromat
  • 25 g płatków kokosowych

Marchew obieramy i ucieramy na małych oczkach.
Utarte warzywo umieszczamy w dużej misce, do której dodajemy w obojętnej kolejności resztę składników.

Wszystko razem mieszamy łyżką na dość gęstą masę, którą następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (najlepiej do małej tortownicy).

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 ‘C przez 35 minut. Gdy wystygnie wyciągamy je z formy i przekrawamy w pół.

Ciasto marchewkowe 2

Przekładamy je waniliowym serkiem (zostawiamy 2-3 łyżki).
Resztą serka smarujemy górę ciasta i posypujemy płatkami kokosowymi.

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com