Przygotowanie:
Marchewkowe i bardzo zdrowe – takie może być ciasto! Pełne bakalii i aromatyczne jak piernik.
Przepis na około 10 porcji ciasta, jedna porcja dostarcza około 170 kalorii, 5g białka, 23 g węglowodanów i 6 g tłuszczu
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 120 g mąki pszennej
- 180 g marchwi
- 20 g oleju rzepakowego
- 10 g ziaren słonecznika
- 45 g rodzynek
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 30g posiekanych orzechów włoskich
- 120 ml mleka
- 50 g brązowego cukru
- 1,5 ł proszku do pieczenia + 1/3 łyżeczki sody
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu, odrobina gałki muszkatołowej + opcjonalnie przyprawa do piernika
dodatkowo:
- 200 g gęstego serka homogenizowanego 0%
- cukier waniliowy / słodzik + aromat
- 25 g płatków kokosowych
Marchew obieramy i ucieramy na małych oczkach.
Utarte warzywo umieszczamy w dużej misce, do której dodajemy w obojętnej kolejności resztę składników.
Wszystko razem mieszamy łyżką na dość gęstą masę, którą następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (najlepiej do małej tortownicy).
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 ‘C przez 35 minut. Gdy wystygnie wyciągamy je z formy i przekrawamy w pół.
Przekładamy je waniliowym serkiem (zostawiamy 2-3 łyżki).
Resztą serka smarujemy górę ciasta i posypujemy płatkami kokosowymi.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com