
Przygotowanie:
Osoby z nietolerancjami i alergiami również mogą pozwolić sobie na “małe co nieco”. Szczególnie letnią porą, gdy domowe wypieki można wzbogacić w różne, łatwo dostepne owoce. Poniższy przepis to propozycja na wypiek bezglutenowy, z mąki gryczanej i ryżowej. Ciasto można również przygotować tylko z mąki gryczanej. Smacznego!
Przepis na ok. 12 porcji, jedna porcja to około 160 kcal (kawałek o grubości 2 cm)
Składniki:
aromat waniliowy
Przygotowanie:
Jajka oraz cukier miksujemy na gładką masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, siemię lniane oraz aromat, całość mieszamy. Następnie dodajemy olej, sok z cytryny i ponownie miksujemy na jednolitą masę. Nektarynki obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie przesypujemy mąką. Owoce delikatnie wmieszać do ciasta. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w pierkarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 45 minut, przed wyciągnięciem sprwdzając patyczkiem czy środek się upiekł.
Ciasto wykonane na podstawie przepisu z bloga Mama Alergika Gotuje http://www.mamaalergikagotuje.pl/