Ciasto gryczane z nektarynką

Ciasto gryczane z nektarynką, zdrowe ciasto, dietetyczne ciasto

Przygotowanie:

Osoby z nietolerancjami i alergiami również mogą pozwolić sobie na “małe co nieco”. Szczególnie letnią porą, gdy domowe wypieki można wzbogacić w różne, łatwo dostepne owoce. Poniższy przepis to propozycja na wypiek bezglutenowy, z mąki gryczanej i ryżowej. Ciasto można również przygotować tylko z mąki gryczanej. Smacznego!
Przepis na ok. 12 porcji, jedna porcja to około 160 kcal (kawałek o grubości 2 cm)



Składniki:


  • 150 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 3 jajka (180g)
  • 20 g siemienia lnianego (zmielonego)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 200 g nektarynek
  • 60 g oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
    aromat waniliowy
  • 1 łyżka soku z cytryny



  • Przygotowanie:

    Jajka oraz cukier miksujemy na gładką masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, siemię lniane oraz aromat, całość mieszamy. Następnie dodajemy olej, sok z cytryny i ponownie miksujemy na jednolitą masę. Nektarynki obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie przesypujemy mąką. Owoce delikatnie wmieszać do ciasta. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w pierkarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 45 minut, przed wyciągnięciem sprwdzając patyczkiem czy środek się upiekł.

    Ciasto wykonane na podstawie przepisu z bloga Mama Alergika Gotuje http://www.mamaalergikagotuje.pl/