Ciasto czekoladowe z fasoli

Ciasto czekoladowe z fasoli

Przygotowanie:

Szybkie, pyszne i zdrowe ciasto czekoladowe w nietypowym wydaniu!

Jedna porcja to około 135 kcal, 5 g białka, 19 g węglowodanów i 5 g tłuszczu. Z przepisu wychodzi 8 porcji ciasta.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 sztuka banana / 200g
  • fasola czerwona konserwowa / puszka 400g, po odsączeniu 240g fasoli
  • 2 sztuki jajka /120g
  • 2 łyżki kakao (naturalne ciemne) / 20g
  • 1 łyżka miodu pszczelego / 25g
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej / 3g

    Polewa

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady o jak największej zawartości kakao – – min. 70% /50g
  • wiórki kokosowe / 5g

    Sposób przygotowania:


    Fasolę przepłukać z zalewy na sitku. Zblendować ją z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelać do niewielkiej foremki o wymiarach 11x20cm (silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia). Foremkę umieścić w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Ciasto piec około 35-40 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypać startą czekoladą na ciepłe ciasto, żeby się rozpuściła i dodatkowo wiórkami kokosowymi.

    Przepis inspirowany blogiem:
    http://slodkieniebo.blogspot.com/2015/03/zdrowe-kakaowo-bananowe-ciasto-z-fasoli.html

    Ola Pasich

    Aleksandra Pasich
    dietetyk