Ciasteczka a’la jeżyki

Chrupiące, czekoladowe, smaczne i zdrowe ciasteczka, które możesz zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły. Dodatkowo 100% pewność, że jest to zdrowa i pożywna przekąska dla całej rodziny. A co najlepsze? Robi się ją w 5 minut.

Ciasteczka a'la jeżyki

Wartości odżywcze dla 1 porcji

  • Energia 91 kcal
  • Białko 2,4g
  • Tłuszcze 5,6g
  • Węglowodany 8,1g
  • Błonnik pokarmowy 1,3g

Składniki (na 10 porcji)

  • 30 g Syrop daktylowy (2 łyżki) lub zblendowane namoczone daktyle
  • 30 g Amarantus ekspandowany (szklanka)
  • 30 g Rodzynki
  • 20 g Orzechy włoskie lub migdały (zmielone)
  • 10 g Olej rzepakowy
  • 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
  • 10 g Tahini
  • 40 g Czekolada gorzka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (poza czekoladą) wymieszać łyżką po połączenia się. Nagrzać piekarnik. Z masy uformować ciasteczka (około 10 sztuk, w zależności od wielkości) i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach. Ciepłe ciastka wyjąć z piekarnika i ułożyć na nic kostki czekolady lub posypać startą czekoladą. Włożyć na 5 minut do piekarnika (już wyłączonego), jak czekolada się rozpuści rozsmarować ją po ciastku. Ponownie włożyć do piekarnika aż do całkowitego ostygnięcia.