Wartości odżywcze dla 1 porcji
- Energia 91 kcal
- Białko 2,4g
- Tłuszcze 5,6g
- Węglowodany 8,1g
- Błonnik pokarmowy 1,3g
Składniki (na 10 porcji)
- 30 g Syrop daktylowy (2 łyżki) lub zblendowane namoczone daktyle
- 30 g Amarantus ekspandowany (szklanka)
- 30 g Rodzynki
- 20 g Orzechy włoskie lub migdały (zmielone)
- 10 g Olej rzepakowy
- 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
- 10 g Tahini
- 40 g Czekolada gorzka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (poza czekoladą) wymieszać łyżką po połączenia się. Nagrzać piekarnik. Z masy uformować ciasteczka (około 10 sztuk, w zależności od wielkości) i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach. Ciepłe ciastka wyjąć z piekarnika i ułożyć na nic kostki czekolady lub posypać startą czekoladą. Włożyć na 5 minut do piekarnika (już wyłączonego), jak czekolada się rozpuści rozsmarować ją po ciastku. Ponownie włożyć do piekarnika aż do całkowitego ostygnięcia.