Chłodnik ogórkowy

Autor: mojdietetyk

Idealna propozycja na upalne dni. Potrawa jest szybka, orzeźwiająca i bardzo smaczna.

 

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • Energia

    328 kcal

  • Białko

    23,68 g

  • Tłuszcze

    12,92 g

  • Węglowodany

    26,32 g

 

Przepis na dwie porcje:

  • 2 duże opakowania jogurtu naturalnego 2% tłuszczu (740g)
  • 1 duży ogórek
  • 2 jajka na twardo
  • Pęczek rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku

 

Przygotowanie:

Umyty ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić na 5 minut. Odlać nadmiar soku. Rozgnieść ząbki czosnku, dodać do ogórka. Rzodkiewki pokroić w słupki. Wszystko wymieszać z jogurtem naturalnym. Obrać jaja na twardo, pokroić na ćwiartki i dodać do chłodnika. Podawać z posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

 

Powrót Powrót