Chlebek bananowy z czekoladą i orzechami

Autor: Aleksandra Pasich

Pyszny wypiek, który z powodzeniem zastąpi wielkanocną babkę! Koniecznie spróbujcie tego przepisu!

 

Wartość odżywcza 8 porcji

  • Energia

    948 kcal

  • Białko

    22 g

  • Tłuszcze

    25 g

  • Węglowodany

    165 g

 

Składniki na 8 porcji

  • 215 g Obranych ze skórki, bardzo dojrzałych bananów - 3 małe (około 300g)
  • 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
  • 100 g Mąka pszenna pełnoziarnista
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, cynamon, imbir, sól
  • 25 g Miód pszczeli
  • 30 g Czekolada gorzka
  • 10 g Orzechy włoskie

 

Przygotowanie:

Banany zblendować z jajkiem i miodem na gładką masę. Dodać mąkę, sodę, szczyptę soli oraz cynamon i imbir według uznania. Wymieszać wszystko do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do foremki (20x10cm) i posypać cynamonem. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C- do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia Czekoladę pokruszyć na ciepłe ciasto i posypać posiekanymi orzechami.

 

Powrót Powrót