Wartość odżywcza 8 porcji
- Energia 948 kcal
- Białko 22 g
- Tłuszcze 25 g
- Węglowodany 165 g
Składniki na 8 porcji
- 215 g Obranych ze skórki, bardzo dojrzałych bananów - 3 małe (około 300g)
- 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
- 100 g Mąka pszenna pełnoziarnista
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, cynamon, imbir, sól
- 25 g Miód pszczeli
- 30 g Czekolada gorzka
- 10 g Orzechy włoskie
Przygotowanie:
Banany zblendować z jajkiem i miodem na gładką masę. Dodać mąkę, sodę, szczyptę soli oraz cynamon i imbir według uznania. Wymieszać wszystko do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do foremki (20x10cm) i posypać cynamonem. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C- do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia Czekoladę pokruszyć na ciepłe ciasto i posypać posiekanymi orzechami.