Wartość odżywcza 1 porcji
- Energia 231 kcal
- Białko 7,9 g
- Tłuszcze 5,3 g
- Węglowodany 35,5 g
Składniki na ok 10 porcji:
- 500 g mąka orkiszowa pełnoziarnista
- 220 g ciepłej wody
- 40 g oliwa z oliwek
- 40 g drożdże piekarskie
- 5 g sól
- 2 g cukier
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik (200 stopni, bez termoobiegu, góra – dół). W misce wymieszać mąkę, drożdze, sól, cukier, oliwę oraz ciepłą wodę. Ciasto wygnieść. Odstawić na 5 min w ciepłe miejsce.Z ciasta uformować bochenek, włożyć do blaszki wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika na ok. 30 min. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia.