Chleb orkiszowy pełnoziarnisty

Autor: Małgorzata Olchowska

Prosty i szybki sposób na domowy chleb.

 

Wartość odżywcza 1 porcji

  • Energia

    231 kcal

  • Białko

    7,9 g

  • Tłuszcze

    5,3 g

  • Węglowodany

    35,5 g

 

Składniki na ok 10 porcji:

  • 500 g mąka orkiszowa pełnoziarnista
  • 220 g ciepłej wody
  • 40 g oliwa z oliwek
  • 40 g drożdże piekarskie
  • 5 g sól
  • 2 g cukier

 

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik (200 stopni, bez termoobiegu, góra – dół). W misce wymieszać mąkę, drożdze, sól, cukier, oliwę oraz ciepłą wodę. Ciasto wygnieść. Odstawić na 5 min w ciepłe miejsce.Z ciasta uformować bochenek, włożyć do blaszki wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika na ok. 30 min. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia.

 

Powrót Powrót