Bubble tea z tapioki

Bubble tea z tapioki

Przygotowanie:

Tapioka dzięki swoim właściwościom żelującym i zagęszczającym może być składnikiem budyniów i puddingów, a schłodzone bubble tea jest idealnym pomysłem na podwieczorek w upalne dni! Jest produktem całkowicie bezglutenowym i lekkostrawnym, dlatego doskonale sprawdza się w diecie osób z nadwrażliwością na gluten oraz chorych wymagających ograniczenia podaży błonnika. Jest także dobrym źródłem węglowodanów, dlatego bardzo dobrze komponuje się w jadłospisach sportowców.

Przepis na jedną dużą porcję, która dostarcza 141 kcal, 34,2 g węglowodanów, 1g białka i tylko 0,3g tłuszczu w wariancie z melonem lub 171 kcal, 42,8g węglowodanów, 0,5g białka i 0,3g tłuszczu w wariancie z mango.

Składniki:

  • 2 filiżanki wody (około 400ml)
  • 3 łyżki tapioki (30g)
  • filiżanka herbaty owocowej (200 ml)
  • 2 plasterki melona lub mango (100g)
  • kostki lodu (ilość dowolna)
  • kilka listków mięty (ilość dowolna)

Przygotowanie:

Zaparzyć filiżankę herbaty owocowej i pozostawić do wystygnięcia. W garnku zagotować około 400 ml wody, dodać do niej tapiokę i gotować około 20 minut cały czas mieszając. Następnie wyłączyć gaz i pozostawić do całkowitego wchłonięcia wody. Do dużej szklanki włożyć tapiokę, wlać herbatę i dodać pokrojonego w kostkę melona lub mango, lód i liście mięty. Najlepiej smakuje schłodzone.




Dietetyk_Anna Hajost-01

Anna Hajost
dietetyk