Przygotowanie:
Składniki:
500 g Kapusta kwaszona
100 g Cebula
20 g Grzyby suszone
20 g Olej rzepakowy uniwersalny
50 g Koncentrat pomidorowy 30%
200 g Woda (lub więcej, w zależności od gęstości bigosu)
Ziele angielskie, liść laurowy, 1 ząbek czosnku pieprz, sól,
Przygotowanie:
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na min. 2 godziny (w szybszej wersji można je gotować przez ok. 15 minut). Kapustę przepłukać na sicie, aby zmniejszyć kwaśny smak (opcjonalne). Na połowie oleju podmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać kapustę i grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Dodać resztę oleju, przyprawy oraz posiekany czosnek i dusić pod przykryciem przez 20 minut, dolewając wody w razie potrzeby. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i dusić kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Całość (ok. 900g) podzielić na 9 porcji, wówczas:
1 porcja wigilijna (ok. 100g)= 40 kcal