Bezglutenowe pierogi z zieloną soczewicą

pierogi

Przygotowanie:

Świąteczne dania dla osób na diecie bezglutenowej mogą być równie pyszne jak te przygotowane tradycyjnie. Poniżej proponujemy przepis na bezglutenowe pierogi z nadzieniem z zielonej soczewicy. Pierogi faszerować można także kapustą i grzybami lub owocami, bez dodatku jajka będzie to danie bezglutenowe i wegańskie.
Przepis na około 60 sztuk pierogów, jedna porcja (4 pierogi) to ok. 192 kcal.

Składniki

ciasto:

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 200 g mąki ryżowej (+ mąka do podsypywania przy wałkowaniu)
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g mielonego siemienia lnianego
  • 350 ml gorącej wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (30 g)
  • sól

farsz:

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 1 jajko (60 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
  • majeranek
  • tymianek
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • szklanka do wykrawania ciasta (śr. ok. 6 cm)

Przygotowanie:

Farsz: soczewicę gotujemy ok. pół godziny do miękkości. Następnie odcedzamy, przepłukujemy wodą i miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Cebulę siekamy i przesmażamy na oleju. Do soczewicy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszkloną cebulę, zioła, pieprz oraz sól. Mieszamy, dodajemy roztrzepane jajko i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy.

Ciasto: kaszę płuczemy na sitku pod strumieniem gorącej wody i gotujemy do miękkości ok. 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę ryżową i ziemniaczaną. Dodajemy siemię lniane, sól, olej, wodę i ugotowaną, dobrze odcedzoną kaszę. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Ciasto odstawiamy na 5 minut by odpoczęło. Następnie przenosimy je na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy jeszcze ręcznie – ma być plastyczne, ale nie kleić się. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Brzegi można ozdobić odciskając delikatnie koniec widelca. W garnku gotujemy wodę. Dodajemy kilka kropli oleju i odrobinę soli. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody i pozostawiamy, aż wypłyną. Po upływie minuty od wypłynięcia pierogi wyciągamy i przekładamy na talerz.

Smacznego!

pierogi3_600pxl

pierogi2_600pxl

Danie wykonane na podstawie przepisu z bloga Poezja w kuchni www.natchniona.pl