Bananowo jabłkowe muffiny z otrębami orkiszowymi

Bananowo jabłkowe muffiny z otrębami orkiszowymi

Przygotowanie:

Muffiny to bardzo dobry sposób na podanie naszej rodzinie dużej dawki błonnika, dlatego warto pamiętać o dodawaniu otrębów do naszych wypieków. Dobrze jest też dodać do nich słodkie owoce, wtedy unikniemy potrzeby użycia dużej ilości cukru.

Przepis na 12 muffinek, porcja (1 muffinka) dostarcza ok 123 kalorie, 3,3 g białka, 2,6 g tłuszczu 21,8 g węglowodanów.

  • 200 g mąki pszennej typ 550
  • 40 g otrębów orkiszowych
  • 120 g banana (już po obraniu)
  • 100 g utartego jabłka
  • 40 g cukru brązowego
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 1 jajo
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kardamonu (można zastąpić cynamonem)
  • 150 ml mleka
  • 30 ml śmietany 12%

Banana kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do dużej miski.

Na dużych oczkach tarki ucieramy jabłko i również wrzucamy do naczynia.

Bananowo jabłkowe muffiny z otrębami orkiszowymi

Następnie w kolejności płynne – suche dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie, masa powinna być stosunkowo rzadka.

Gotową masę nakładamy do papilotek lub silikonowych foremek i układamy na blaszce.

Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni, studzić na kratce.

Bananowo jabłkowe muffiny z otrębami orkiszowymi

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com