Przygotowanie:
Jest miękka jak chmurka, taka delikatna. Koniecznie musicie jej spróbować!
Babka to około 1033 kcal, 52,8g białka, 92,54g węglowodanów, 36,48g tłuszczu
- 4 jajka
- 1 jogurt naturalny duży
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wiórek kokosowych (żółtych)
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno.
Do białek dodajemy stopniowo żółtka, cukier i miksujemy. Przesiewamy mąki z proszkiem i delikatnie łączymy je z masą jajeczną, tak, żeby nie zepsuć piany.
Jogurt nakładamy do masy łyżką i delikatnie mieszamy.
Formę do babki (śr. 18 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy boki otrębami pszennymi. Do 1/3 masy wsypujemy kakao.
Ciasto bez dodatku kakao nakładamy do formy, na wierzchu rozprowadzamy kakaową część. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Babkę zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Przepis autorstwa Pauliny Hofman, autorki bloga:www.smakowitykasek.pl