Babka marmurkowa

babka-z-wiorkami-kokosowymi

Przygotowanie:

Jest miękka jak chmurka, taka delikatna. Koniecznie musicie jej spróbować!

Babka to około 1033 kcal, 52,8g białka, 92,54g węglowodanów, 36,48g tłuszczu

  • 4 jajka
  • 1 jogurt naturalny duży
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wiórek kokosowych (żółtych)

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno.
Do białek dodajemy stopniowo żółtka, cukier i miksujemy. Przesiewamy mąki z proszkiem i delikatnie łączymy je z masą jajeczną, tak, żeby nie zepsuć piany.

Jogurt nakładamy do masy łyżką i delikatnie mieszamy.

Formę do babki (śr. 18 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy boki otrębami pszennymi. Do 1/3 masy wsypujemy kakao.

Ciasto bez dodatku kakao nakładamy do formy, na wierzchu rozprowadzamy kakaową część. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Babkę zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.

Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.

Przepis autorstwa Pauliny Hofman, autorki bloga:www.smakowitykasek.pl