Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia: 132 kcal
- Białko: 2,8 g
- Tłuszcze: 7,1 g
- Błonnik pokarmowy: 1,4 g
- Węglowodany: 16,8 g
Składniki:
- 75 g Mąka pszenna, typ 1850 (1/2 szkl.)
- 75 g Mąką pszenna, typ 500 (1/2 szkl.)
- 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
- 40 g Ksylitolu (4 łyżki)
- 125 g Mleko 2% (1/2 szkl.)
- 60 g Olej rzepakowy
- 100 g Jagody lub borówki
- Proszek do pieczenia (łyżeczka)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (poza jagodami) zmiksować razem na jednolitą masę. Na koniec dodać jagody i delikatnie wymieszać. Masę przelać do foremek na babeczki. Piec w rozgrzanym piekarniku, w 180 stopniach przez 25 minut.