Kategoria: Nasze artykuły

Dla kogo odpowiednia jest dieta skandynawska?

O diecie skandynawskiej mówi się, że jest jedną z najzdrowszych na świecie. Czym zasłużyła sobie na tak zaszczytne tytuły? Jej sekretem jest spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych, ryb oraz surowych warzyw. Produkty zbożowe powinny być pełnoziarniste Pełnoziarniste produkty zbożowe, a więc ciemne pieczywo, kasze, brązowy ryż i pełnoziarnisty makaron to cenne źródła błonnika....

Dlaczego odchudzanie znowu Ci nie wyszło?

Twoja nowa dieta przynosi kolejne niepowodzenie? Zamiast gubić kilogramy, przybywa dodatkowych? Nowe postanowienia odnośnie zmiany stylu życia, nigdy nie ujrzały światła dziennego? Stop. Może to właśnie ta chwila, aby zastanowić się, dlaczego kolejne odchudzanie nie przynosi zamierzonych efektów. Każdy człowiek odchudzał się przynajmniej raz, a dla wielu osób “bycie na diecie” to...

Dieta Paleo oczami dietetyka – zanim zastosujesz przeczytaj

Dieta paleo stała się jedną z popularniejszych diet ostatnich miesięcy, a może nawet lat. Jesteśmy na diecie paleo, jemy paleo żywność, swoje inspiracje kulinarne czerpiemy od naszych pra, pra, ale czy mamy pełną świadomość jak faktycznie wygląda ta dieta? Paleolit XXI wieku Dieta paleo to dieta oparta o żywienie okresu paleolitycznego, okresu...

Mikroorganizmy probiotyczne a odchudzanie

Ekosystem jelitowy człowieka to niesamowicie złożony i bogaty kompleks, liczący około 100 bilionów bakterii. Łączna masa drobnoustrojów jelitowych wynosi około 1,5-2 kg. Różnorodność w zakresie mikroorganizmów stanowi cechę indywidualną, znaczy to tyle, że Twoja mikroflora bakteryjna jest absolutnie wyjątkowa i unikatowa, stąd też potrzeba dbania o nią i wspomagania probiotykami z zewnątrz....

Dieta bezglutenowa – moda czy złoty środek na lepsze samopoczucie?

Dieta to nie cud, choć niektórzy chcą w to wierzyć. W sieci co jakiś czas pojawiają się doniesienia o magicznym działaniu nowej diety. W ostatnim czasie triumfy święci dieta bezglutenowa. Wpisy o jej zbawiennym wpływie na zdrowie i zachowanie szczupłej sylwetki można znaleźć na wielu portalach o tematyce zdrowotnej. Czy słusznie? Czy...

Pomysły na dietetyczne śniadanie

Zdrowe, pełnowartościowe śniadanie to podstawa dobrego dnia. Posiłek obfitujący w pełnowartościowe białko, węglowodany złożone i zdrowe kwasy tłuszczowe oraz porcję warzyw zapewni nam energię do działania. Dziś przedstawiamy kilka pomysłów na dietetyczne śniadania, w wersji wytrawnej. Życzymy smacznego! Kanapki z pieczenią z indyka, awokado i papryką Szpinakowe muffiny z fetą i suszonymi...

Przepisy na desery z chia

Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej. Ten popularny w ostatnim czasie produkt cechuje bardzo wysoka wartość odżywcza. Chia obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3, wapń, białko oraz błonnik. Bardzo łatwo przygotować na jego bazie zdrowy bezglutenowy deser, który może być doskonałą propozycją na drugie śniadanie lub podwieczorek. Dziś przedstawiamy 3 wersje deseru z chia,...

Śpij i chudnij – czyli jak sen wpływa na apetyt

W wielu badaniach udowodniono związek pomiędzy masą ciała a snem. Ilość snu wpływa na aktywność hormonów odpowiedzialnych za regulację uczucia głodu i sytości. Zbyt mała liczba przespanych godzin (mniej niż 6 h/dobę) powoduje wzrost ryzyka rozwoju nadwagi i otyłości. Gdy śpisz za mało, zwiększa się wytwarzanie hormonu głodu – greliny oraz spada...

Dlaczego smażenie jest niezdrowe?

Często sięgasz po smażone produkty: frytki, placki ziemniaczane i nie wyobrażasz sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego schabowego? Smażenie potraw nadaje im atrakcyjne walory smakowo – zapachowe, np. rumianą skórkę, wpływając pobudzająco na apetyt. Ale czy tak przygotowane smakowite produkty są na pewno zdrowe i powinny gościć w Twoim codziennym menu? Toksyczne związki...

Strączki

Czy fasola, groch, soja i soczewica są pożywieniem dedykowanym jedynie wegetarianom i weganom? Ze względu na dużą zawartość białka, rośliny strączkowe uważane są za pokarm, który z łatwością zastępuje białko pochodzenia zwierzęcego. Toteż przez wieki strączki uznawane były za pokarm biedoty, zastępujący mięso. Współcześnie w krajach bogatorozwiniętych strączki zostały wyparte przez produkty...

Kasza gryczana -“polskie superfood”

“Superfood” to żywność naturalna i nieprzetworzona, co jest niewątpliwą kwintesencją jej doskonałej jakości. Jej bogaty skład odżywczy wpływa wzmacniająco i regenerująco na organizm. Coraz więcej wiemy o żywności “superfood”. Świadmość społeczeństwa w zakresie “super żywnosci” doskonali się w tempie błyskwicznym. Ale czy istnieje super żywność uprawiana w Polsce? Czy warto ją spożywać?...

Dlaczego dietetycy polecają otręby?

Na pewno samo słowo otręby kojarzy się wam z odchudzaniem lub zdrowym odżywianiem. W reklamach najczęściej przedstawia się je jako smaczny i pożywny dodatek do jogurtu i owoców. Ale co to w ogóle są otręby? Czy wszystkie są zdrowe i czy rzeczywiście każdy powinien je jeść? Zapraszam do lektury. Co to są...

×