Monika Frank

Każdy klient i problem, z którym przychodzi stanowi dla mnie wyzwanie. Niezależnie od tego czy celem jest schudnięcie 30 czy 3 kilogramów. Lubię uczestniczyć w skutecznych, trwałych zmianach i przemianach moich klientów. Pozytywne i widoczne efekty pracy, są źródłem ogromnej satysfakcji.

Specjalizuję się nie tylko w dietach odchudzających i w chorobach dieto zależnych, ale również w dietach stosowanych w alergiach, nietolerancjach pokarmowych, zaburzeniach mikroflory jelit, autyzmie, grzybicy przewodu pokarmowego. Bilansuje jadłospisy dla kobiet ciężarnych i karmiących, jak również pracuję z dziećmi i ich rodzinami nad normalizacją masy ciała i zmianą nawyków żywieniowych.

Po pracy aktywnie uprawiam nordic walking, jeżdżę na rowerze, chodzę po górach zarówno zimą jak i latem.

Dietetyk Monika Frank – rozwój zawodowy i dorobek naukowy

Dietetyk Monika Frank w ramach pogłębiania swojej wiedzy oraz rozwoju umiejętności wzięła udział w następujących warsztatach i konferencjach:

  • Warsztaty szkoleniowe „Badania naukowe w medycynie”. Organizowane pod patronatem naukowym Kliniki Pediatrii Warszawskiego uniwersytetu Medycznego, przez Fundację NUTRICIA, marzec 2012 roku
  • Warsztaty szkoleniowe „Zaburzenia karmienia u dzieci. Zespołowe postępowanie diagnostyczno-terapeutyczne”. Organizowane przez Medius we współpracy z Funcacją NUTRICIA, czerwiec 2012 roku.
    Konferencja naukowa „III Ogólnopolskie Dni Otyłości”. Organizowana przez Wydawnictwo Termedia, listopad 2012 roku.\
  • Kurs „Żywienie w sportach siłowych”. Organizowany przez OLIMPIAKOS, Poznań 2013.
    Instruktor Nordic Walking, Wrocławska Szkółka Nordic Walking „Nord Walk”, Poznań 2010

Jest również współautorką następujących publikacji naukowych:



Pisze artykuły dla czasopisma Food Forum

  • “Zaburzenia mikroflory jelit i opóźniona alergia pokarmowa” Food Forum nr 1/2013
  • “GDA, czyli wskazane dzienne spożycie” Food Forum nr1/2013



Występowała na konferencje i prowadziła warsztaty:

  • Praktyczne aspekty leczenia dietetycznego w odniesieniu do alergii pokarmowych. Wykład w ramach XXVII Spotkania Wielkopolskiego Stowarzyszenia Colitis Ulcerosa i Choroby Leśniowskiego – Crohna, organizowanego 25.06.2011 przez WSCUiChL-C
  • Tajemnice odchudzania – suplementy diety – fakty i mity.
Wykład w ramach konferencja naukowej dla farmaceutów „Profilaktyka zdrowotna od A do Z w aptekach ogólnodostępnych”, Organizowanej 01.10.2011 przez Wielkopolską Okręgową Izbę Aptekarską we współpracy z Centrum Konferencyjnym Miralex
  • Probiotyki w pytaniach i odpowiedziach. Wykład organizowany 16.12.2011 na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu dla Wydziału Towaroznawstwa przez dr n. biol. Patrycję Szachtę z Instytutu Mikroekologii w Poznaniu
  • Dieta indywidualna i zbilansowania. Wykład w ramach XXVIII Spotkania Wielkopolskiego Stowarzyszenia Colitis Ulcerosa i Choroby Leśniowskiego –Crohna, Organizowanego 21.04.2012 przez WSCUiChL-C
  • Dieta indywidualna i zbilansowana. Warsztaty organizowane 12.05.2012 przez WSCUiChL-C
  • Praktyczne aspekty terapii żywieniowej (dieta elimnacyjno-rotacyjna) w odniesieniu do opóźnionej alergii pokarmowej. Wykłady w ramach praktycznych warsztatów dla dietetyków, lekarzy i naprotechnologów organizowanych przez Instytut Mikroekologii w latach 2011-2014.
  • Praktyczne aspekty terapii żywieniowej (dieta elimnacyjno-rotacyjna) w odniesieniu do opóźnionej alergii pokarmowej u dzieci a objawami ze spektrum autyzmu. Wykłady w ramach praktycznych warsztatów dla dietetyków, rodziców, teraputów dzieci z ASD, organizowanych przez Instytut Mikroekologii wlatach 2013-2014.
  • Dieta bezmleczna w ciąży i w trakcie laktacji – kontrowersje i fakty – wykład. Konferencja Najnowsze trendy w leczeniu żywieniowym alergii i nietolerancji pokarmowych organizowana 16.11.2013 przez Instytut Mikroekologii w Poznaniu oraz Czasopismo Food Forum
  • Praktyczne aspekty diety elimnacyjno-rotacyjnej. Konferencja Top Dietary Trends  – aktualne trendy żywieniowe w alergiach pokarmowych organizowana 22.03.2014 przez Instytut Mikroekologii w Poznaniu oraz Czasopismo Food Forum
  • Alergia pokarmowa i probiotyki w sporcie – Warsztaty Praktyczne dla Lekarzy, Dietetyków i Sportowców organizowane 22.11.2014 przez Instytut Mikroekologii.
  • Nawracające infekcje i alergie u dzieci – Warsztaty Praktyczne dla Dietetyków i Rodziców organizowane 15.11.2014 przez Instytut Mikroekologii w Poznaniu

Prowadziła wykłady i warsztaty

  • Rola nabiału i wody w wakacyjnej diecie. Konferencja Akcji „Chata w zdrowie bogata” organizowana 24.05.2013 przez sieć sklepów Chata Polska w Skórzewie koło Poznania. Zobacz relację (http://tvwielkopolska.pl/index.php/poznan-aktualosci/pozna/9085-pozna-chata-w-zdrowie-bogata)
  • Jak prawidłowo żywić dziecko? Wykład w ramach współpracy z Akademia RodziceMalucha.pl. Bezpłatne spotkanie dla rodziców dzieci w wieku 1-3 lata. Poznań, Stary Browar, 20 września 2013
  • Warsztaty dla dzieci i rodziców. Prawidłowe żywienie dzieci (uczniowie Szkoły Baletowej Anny Niedźwiedź, rodzice i nauczycie Szkoły Podstawowej nr 69 Szkoła Mistrzostwa Sportowego, uczniowie Szkoły Podstawoej w Przeźmierowie i. Arkadego Fiedlera.
  • Warsztaty dla firm. Prawidłowe odżywianie. Jedzeni w pracy bez niezdrowych zapychaczy (firma Ster Sp. z o.o.,  Poznań, firma Wrigley Poland Sp. z o.o.
Poznań)