Lemoniada

Lemoniada




Chyba każdy kiedyś pił lub słyszał o lemoniadzie. Jest to napój o kwaskowatym smaku, który idealnie sprawdza się jako orzeźwienie w upalne dni. Tradycyjna lemoniada sporządzana jest z wody, cukru i soku cytrynowego, świeżo wyciskanego. My zaproponujemy bardziej dietetyczną jej wersję.




Cukier nie jest korzystnym składnikiem diety. Nie dostarcza on żadnych substancji odżywczych, natomiast sprzyja otyłości i próchnicy u dzieci. Mimo to, nasze pociechy nie będą chętnie sięgały po kwaśny napój, bez domieszki słodyczy. Alternatywą w tym wypadku jest naturalny miód. Miód zawiera pewne ilości witamin i mikroelementów, zwiększa odporność oraz wzmaga rozwój umysłowy u dzieci.




Lemoniada przygotowana samodzielnie jest bardzo zdrowa. Sok z cytryny ma właściwości zasadotwórcze, co pomaga w odkwaszeniu organizmu. Cytryna pobudza procesy trawienne przyspieszając oczyszczanie organizmu z toksyn. Zawiera dużo witaminy C, która poprawia odporność. Częste picie soku z cytryny chroni przed przeziębieniami. Cytryna jest także dobrym źródłem potasu.




Istnieje wiele alternatywnych sposobów do przygotowania lemoniady, nie musi być tylko na bazie cytryny. To co się w niej znajdzie, zależy od własnych preferencji i pomysłów. Można dodać sok z limonki lub pomarańczy, wrzucić maliny, borówki, truskawki. Dobrym połączeniem jest cytryna z miętą i świeżym ogórkiem, te składniki również świetnie orzeźwiają i wzbogacają organizm o ważne substancje odżywcze. Jeśli do wody dodamy owoce zawierające dużo cukru, nie ma już potrzeby dosładzania napoju.




Podczas przygotowywania lemoniady, oprócz soku z cytrusów, warto dodać również plasterki owoców. Zapewni to efekt dekoracyjny i doda jeszcze więcej smaku. Ważne, aby gotową lemoniadę pozostawić do „przegryzienia” oraz schłodzić – bo tak smakuje najlepiej.




Lemoniada jest świetnym pomysłem na upały i śmiało możemy podawać ją dzieciom. Zrezygnujmy jednak z gotowych lemoniad, dostępnych na sklepowych półkach. Podobnie jak kupne soki, zawiera spore ilości cukru lub syropu glukozowo – fruktozowego. Jeśli przygotujemy ją sami, mamy pewność, że jest zdrowa, naturalna i pełna witamin.