Moda na diety zmienną jest! Ale błyskawiczne diety cud nie są już modne. Na topie są metody odchudzania, opracowane przez specjalistów. Ich zdaniem, jeśli chcemy schudnąć i już nigdy nie utyć, powinniśmy zmienić sposób żywienia.
Za najzdrowszą dietę uważa się dzisiaj dietę DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) która została opracowana przez naukowców z Narodowego Instytutu Chorób Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego w USA. Podstawą tej diety jest zjadanie określonej ilości porcji żywności z poszczególnych grup produktów, która zależy od zapotrzebowania kalorycznego, a ono z kolei od płci, wieku i trybu życia.
Płeć | Wiek (lata) | Zapotrzebowanie kaloryczne | ||
Mała aktywność fizyczna | Średnia aktywność fizyczna | Duża aktywność fizyczna | ||
Kobiety | 19-30 | 2000 | 2000-2200 | 2400 |
31-50 | 1800 | 2000 | 2200 | |
51+ | 1600 | 1800 | 2000-2200 | |
Mężczyźni | 19-30 | 2400 | 2600-2800 | 3000 |
31-50 | 2200 | 2400-2600 | 2800-3000 | |
51+ | 2000 | 2200-2400 | 2400-2800 |
*źródło:periodyk “Dobre serce” nr 4 2013
Dieta zaleca zjadanie 5-6 posiłków dziennie składających się z określonych porcji produktów spożywczych podzielonych na 8 grup:
I grupa to kasze i zboża,
II i III grupa tworzona jest przez warzywa i owoce,
IV grupa to chudy nabiał,
V grupa obejmuje ryby,
VI grupa to orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca), nasiona oraz rośliny strączkowe,
VII grupę tworzą zdrowe tłuszcze roślinne,
VIII grupa to słodycze, na które możemy sobie pozwolić – miód, gorzka czekolada.
Porcja to np. pół kubeczka ugotowanego ryżu, kromka chleba czy średniej wielkości owoc. Codziennie powinniśmy zjeść 4-5 porcji owoców i warzyw, 7-8 porcji produktów zbożowych, 4-5 porcji niskotłuszczowego nabiału. Dieta DASH zakłada, że głównym źródłem energii będą jak najmniej przetworzone zboża, ponieważ zawierają one dużo cennego błonnika i minerałów. Błonnik zawarty w zbożach, ale również w owocach i warzywach, jest ważny dla układu pokarmowego (przyspiesza perystaltykę jelit) jak i krwionośnego, ponieważ wychwytuje nadmiar cholesterolu. Potas i magnez z owoców i warzyw oraz ważnych w diecie orzechów, migdałów, nasion słonecznika czy sezamu również wpływa na pracę serca i układu krwionośnego.
Autorzy diety zalecają ograniczyć do minimum spożycie tłuszczów zwierzęcych (masło, smalec, śmietana), a najlepiej zamienić je na tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek czy nasz rodzimy olej rzepakowy. W diecie ograniczamy ilość słodyczy, ale nie oznacza to, że nie możemy ich zjadać w ogóle. Jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego, powinniśmy wybrać produkty, które zawierają mało tłuszczu i raczej nie powinno to być więcej niż 1-2 porcje w tygodniu.
Podstawą DASH jest ograniczenie ilości sodu w diecie ponieważ jego nadmiar przyczynia się do powstawania nadciśnienia tętniczego. Sód jest dodawany do żywności już na etapie jej przygotowywania w postaci chlorku sodu, czyli soli kuchennej. Duże jego ilości zawiera zwłaszcza żywność mocno przetworzona i dlatego powinniśmy unikać dodawania go do naszych potraw w domu.
Wg badań twórców dieta DASH już po 2 tygodniach stosowania zmniejsza ciśnienie tętnicze, a po sześciu miesiącach jego wartość jest podobna z tym jakie mają osoby stosujące farmakoterapię.
Dieta DASH nie jest dietą krótkotrwałą, ale zmiany żywieniowe powinniśmy na stałe wprowadzić do swojego menu. Na pewno będzie to z ogromną korzyścią dla całego naszego organizmu.