Chili (ostra papryka) to grupa owoców niektórych papryk charakteryzujących się bardzo pikantnym smakiem. Substancją, która nadaje ten ostry smak jest kapsaicyna. Ma ona również pozytywne oddziaływanie na organizm, także w zakresie utrzymania prawidłowej masy ciała. Stąd wykorzystywana jest jako składnik suplementów odchudzających w tak popularnej ostatnio diecie 3D chili.
Cytując za Wikipedią: znamy wiele odmian pikantnych papryk charakteryzujących się ostrym smakiem, m.in: aji pieprz, cayenne, papryki habanero, Jalapeño, piri-piri, tabasco.
Ostre papryczki używane są jako przyprawy w wielu rodzajach kuchni: meksykańskiej, hiszpańskiej, jak również w Tajlandii, Indiach i Chinach. Wykorzystuje się je w postaci świeżej, suszonej, octu, salsy, sosu czy też marynowanej.
Ciekawostka już 1912 roku stworzono skalę ostrości pikantnych potraw (skala Scovielle’a), mierzy ona koncentrację kapsaicyny w potrawie. Najostrzejszą papryką chili jest Carolina Reaper. Natomiast za najbardziej ostrą zupę świata uznaje się tajską Tom Yam Kung, czyli pikantną zupę z krewetkami.
Pikantnie – dla zdrowia.
Wiele przypraw (nie tylko chili, ale również pieprz, cynamon czy też imbir) ma działanie bakteriobójcze. Dlatego spożywane podczas egzotycznych podróży pikantne dania nie wywołają u nas problemów żołądkowo-jelitowych. Niewielki dodatek chili wspomaga wydzielanie soków trawiennych oraz poprawia pracę przewodu pokarmowego.
Papryczki chili charakteryzują się dużą zawartością witaminy C i A, czyli antyoksydantów, a stąd już prosta droga profilaktyki wielu chorób.
Ostrożnie- ostre.
Unikać ostrych przypraw powinny osoby cierpiące na problemy żołądkowo- jelitowe (choroba wrzodowa żołądka, zespół jelita drażliwego). Mogą one wywoływać zgagę, bóle brzucha i wzdęcia. Kapsaicyna może nasilać objawy trądziku, jak również działać niekorzystnie na osoby z tzw. cerą naczynkową.
Pamiętajmy również o tym, że substancja ta może wywoływać reakcje alergiczne.
Odchudzanie na gorąco.
Czy doprawianie chili może spowodować utratę zbędnych kilogramów?
Udowodniono 3 mechanizmy działania kapsaicyny:
- podwyższenie przemiany materii i wydatku energetycznego; około 30 minut po strawieniu obserwuje się wzrost wydatku energetycznego o 50 kilokalorii dziennie.
- zwiększenie spalania tkanki tłuszczowej; doprowadza do przekształcenia niekorzystnego dla naszego organizmu tłuszczu białego w jego brązową odmianę. Uważa się, że potęguje efekt spalania tkanki tłuszczowej podczas wysiłku fizycznego, jeśli jest przed nim zażywana. Poprawia wytrzymałość, jak również przyspiesza regenerację po wysiłku.
- redukcja apetytu; tym samym zmniejsza spożycie energii. Zjedzenie posiłku przyprawionego chili na śniadanie zmniejsza odczucie głodu i chęć podjadania między posiłkami.
Chili nie stanowi magicznego środka na odchudzanie. Mechanizm jego działania nie jest do końca poznany. Pamiętajmy, że utrzymanie prawidłowej masy ciała wiąże się przede wszystkim z racjonalnym odżywianiem, jak również włączeniem aktywności fizycznej.
Przyprawy traktujmy więc jako urozmaicenie i dodatek. Korzystnie wpływają one nie tylko na smak, ale również mają działanie prozdrowotne. Przyspieszenie procesu odchudzania może być swoistego rodzaju pozytywnym efektem ubocznym.
Monika Frank – dietetyk
Bibliografia
Whiting S, Derbyshire EJ, Tiwari B.Could capsaicinoids help to support weight management? A systematic review and meta-analysis of energy intake data. Appetite. 2014 Feb;73:183-8.
Clegg ME, Golsorkhi M, Henry CJ. Combined medium-chain triglyceride and chilli feeding increases diet-induced thermogenesis in normal-weight humans. Eur J Nutr. 2013 Sep;52(6):1579-85.
Ohyama K, Nogusa Y, Suzuki K, Shinoda K, Kajimura S, Bannai M. A combination of exercise and capsinoids supplementation additively suppresses diet-induced obesity by increasing energy expenditure in mice. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2014 Dec 16.