Miło mi poinformować, iż pod koniec miesiąca kwietnia udało mi się udzielić krótkiej wypowiedzi w dla Telewizji Polskiej. Tematem przewodnim były szparagi i ich prozdrowotne właściwości, na które właśnie rozpoczyna się sezon, i które od kilku lat znowu są trendy 🙂
Oto całość wypowiedzi:
Szparagi są dietetyczne ponieważ zawierają tylko 18 kalorii na 100 g w głównej mierze składając się z wody prawie 95%.
Posiadają wiele witamin i składników mineralnych takich jak:
- kwas foliowy odpowiedzialny za rozwój płodu i spowalniający procesy starzenia;
- witamina C i E oraz beta karoten poprawiające kondycje włosów,skóry i paznokci;
- wapń, fosfor, potas odpowiedzialnych za kości i zęby;
- oraz błonnik i inuline zapewniające prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Wyróżniamy szparagi zielone, fioletowe oraz białe ze względu na sposób uprawy. Najlepiej smakują gotowane na wodzie lub na parze około 3-4 minut ponieważ łatwo się rozgotowują.
Świetnie nadają się jako dodatek do sałatek, makaronów, mięsa oraz ryb.
Zapraszam po smaczne przepisy 🙂