Zupa krem z pieczonej papryki

Przygotowanie:

Masz dosyć nudnych przepisów, a jednocześnie brakuje Ci czasu na dłuższy pobyt w kuchni? Masz ochotę na aromatyczny, a zarazem lekki posiłek, a dodatkowo chciałbyś połączyć go z posiłkiem dla swojej pociechy. Ten krem jest właśnie dla Ciebie.



Wartość odżywcza w czterech porcjach:

  • Energia 638 kcal
  • Białko 19 g
  • Tłuszcze 18 g
  • Węglowodany 109 g
  • Błonnik 22 g

Składniki na cztery porcje (zawartość całego garnka):

  • 600 g Papryka czerwona
  • 100 g Marchew
  • 70 g Pietruszka
  • 100 g Seler
  • 50 g Por
  • 50 g Cebula
  • 90 g Ziemniaki
  • 400 g Przecier pomidorowy
  • 15 g Oliwa z oliwek
  • Czosnek, papryka w proszku, kiełki

Przygotowanie: Paprykę przekroić i usunąć gniazdo nasienne, upiec w piekarniku do lekkiego zabrązowienia skórki (możesz postarać się zdjąć skórę z papryki, dla mnie zwyczajnie jest to strata czasu, później napiszę jak szybko się z nią uporać). Cebulę i por posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, gdy już lekko się zarumieni dodać czosnek i paprykę w proszku. W międzyczasie pokroić i umyć włoszczyznę, zalać ją wodą (ilość w zależności od tego czy lubisz gęste czy rzadkie zupy) i gotować do miękkości. Cebulę z porem dodać do gotującego się wywaru razem z obranymi ziemniakami. Pod koniec gotowania dodać upieczoną paprykę i przecier pomidorowy (u mnie własnej roboty z letnich pomidorków malinowych). Gdy zupa lekko przestygnie zblendować (możecie zblendować całość wtedy smak będzie bardziej warzywny lub wyrzucić seler i pietruszkę, aby królową tego kremu pozostała papryka) i przetrzeć przez sito drewnianą pałką, aby pozbyć się skórki z papryki, przyprawić lekko solą i pieprzem. Na talerzu posypać kiełkami i prażonymi nasionami (u nas słonecznik).



PAPRYKA 1



papryka 2



papryka 3



PAPRYKA 4



zupa krem z papryki



Dietetyk_Justyna Walerowska-Madej

Justyna Walerowska
dietetyk