Wegańskie muffinki śniadaniowe

Wegańskie muffinki śniadaniowe

Przygotowanie:

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Znudziły Ci się kanapki? Może spróbujesz wytrawnych muffinek, które idealnie sprawdzą się na niedzielne leniwe śniadanie.



Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia 310 kcal
  • Białko 6,7 g
  • Tłuszcze 15,7 g
  • Węglowodany 38,6 g

Składniki na 3 porcje:

  • 120 g mąki kukurydzianej ( 1 szklanka)
  • 250 ml mleka sojowego
  • 40 g oleju sojowego (4 łyżki)
  • 20 g octu jabłkowego ( 2 łyżki)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 100 g cukini
  • 50 g papryki
  • 50 g pora
  • 50 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • pestki dyni

Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki. Następnie dodajemy mleko, ocet,olej i przyprawy. Mieszamy.W międzyczasie przygotujemy warzywa. Pora kroimy w talarki. Cukinię, paprykę i pieczarki w kostkę. Warzywa podsmażamy chwilę na patelni, aż do odparowania wody. Chwilę studzimy i dodajemy do ciasta. Do przygotowanej formy na muffinki przelewamy masę. Po około 2 łyżki na babeczkę, wierzch posypujemy pestkami dyni.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut, aż babeczki się zarumienią i miejscami popękają.



wegańskie muffinki na śniadanie



Dietetyk Kinga Stopa_Mail-01

Kinga Stopa
dietetyk