Tajski kurczak z ryżem i warzywami

Przygotowanie:

Dzisiejsza propozycja jest idealna dla osób ceniących sobie dania jednogarnkowe. Prostota wykonania i nietuzinkowy smak powinien przypaść do gustu tym, którzy mają dosyć nudnych i oczywistych smaków.



Wartość odżywcza w jednej porcji:

  • Energia 459 kcal
  • Białko 33,2 g
  • Tłuszcze 21,7 g
  • Węglowodany 39,5 g
  • Błonnik 7,9 g

Składniki na trzy porcje:

  • 300 g Mięso z piersi kurczaka, bez skóry
  • 100 g Ryż brązowy
  • 120 g Por
  • 200 g Marchew
  • 200 g Papryka czerwona
  • 15 g Sezam, nasiona
  • 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
  • 30 g Oliwa z oliwek
  • Sos sojowy, szczypiorek

Przygotowanie: Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso pokrojone w kostkę, gdy lekko się zarumieni i odparuje nadmiar wody, dodać posiekany por. Marchew i paprykę pokroić w cienkie paski ok. 4 cm długości. Po lekkim zbrązowieniu pora dodać marchew, a po ok. 2 minutach paprykę. Przyprawić sosem sojowym. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać sezam i jaja. Od tej pory smażyć mieszając tylko do ścięcia białka jajka. Posypać obficie posiekanym szczypiorkiem.



TAJSKI KURCZAK Z RYŻEM 1



TAJSKI KURCZAK Z RYŻEM 2



TAJSKI KURCZAK Z RYŻEM 3



TAJSKI KURCZAK Z RYŻEM 4



TAJSKI KURCZAK Z RYŻEM 5



TAJSKI KURCZAK Z RYŻEM 6



Dietetyk_Justyna Walerowska-Madej

Justyna Walerowska
dietetyk