Szpinakowa tarta z batatami

Przygotowanie:

Ciasto na wytrawną tartę, nie musi być wcale klasyczne. Proponuję spód z batatów, jako smaczną alternatywę dla wielbicieli niecodziennych dań oraz tych, którzy lubią eksperymentować. Bataty to źródło min.błonnika, wielu witamin i mikroelementów. Mają wysoką zawartość beta-karotenu oraz antocyjanów. Kompozycja ich smaku ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, ciągnącym się serem oraz aromatem ziół, sprawia, że pojawią się chętni na dodatkową porcję. Zachęcam do degustacji tego smacznego dania, stanowiącego zdrową odmianę w naszym codziennym menu.



Wartość odżywcza w 1 porcji (ok.300 g):

  • Energia 309 kcal
  • Białko 15,3 g
  • Tłuszcze 15,6 g
  • Węglowodany 24,3 g

Składniki na 6 porcji:

  • 1 batat
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g szpinaku świeżego
  • 3 szt. suszonych pomidorów
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki startego sera dojrzewającego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i szklimy na niej cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szpinak i pokrojone w kosteczkę suszone pomidory. Całość smażymy około 5 minut. Tak przygotowaną masę szpinakową przekładamy do miski. Dodajemy do niej jogurt, jajko oraz starty ser. Całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Batat myjemy i obieramy. Następnie kroimy na cienkie plastry o grubości ok.1-2 mm. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy na niej plastry batatu aż do zarumienienia. Następnie plastry odkładamy na ręcznik papierowy. Dno i boki formy wykładamy plastrami batatu. Wylewamy na nie masę szpinakową. Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 40-45 minut. Smacznego!



MONIKA TURNIAK 4



MONIKA TURNIAK 3



monika turniak 2



MONIKA TURNIAK TARTA SZPINAKOWA Z BATATEM



Dietetyk_Monika Turniak

Monika Turniak
dietetyk, psychodietetyk