Sajgonki z piekarnika

Sajgonki

Przygotowanie:

Dietetyczne sajgonki? Zazwyczaj kojarzą nam się jako ociekające tłuszczem roladki wypełnione byle czym. Jednak całkiem łatwo można je odmienić w pełnowartościowy zdrowy posiłek, wystarczy upiec je w piekarniku. Warzywa można przygotować samemu (pokroić w słupki np. paprykę, marchewkę, seler, cebulę, grzyby) lub uprościć sobie życie kupując mrożonkę. Życzę powodzenia z zawijaniem i smacznego!

Przepis na 2 duże porcje, 1 porcja: 500kcal

  • 400 g Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex (lub inna mrożona chińska mieszanka warzyw)
  • 200 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry
  • 100 g Makaron sojowy
  • 50 g Papier ryżowy
  • 10 g Oliwa z oliwek (łyżka)
  • 20 g Sos sojowy (2 łyżki)
  • 20 g Koncentrat pomidorowy 30% (2 płaskie łyżki)
  • 20 g Miód pszczeli (2 płaskie łyżki)
  • Świeża kolendra (ewentualnie natka pietruszki), słodka papryka

Przygotować farsz: mięso kroimy w drobne paseczki, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na połowie oliwy. Dodajemy warzywa i smażymy aż warzywa zmiękną, dodajemy przyprawę. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i mieszamy z mięsem i warzywami.

Na płaski talerz nalewamy ciepłej wody. W wodzie zamaczamy po jednym płacie papieru ryżowego żeby zmiękł, układamy na nim farsz, zawijamy najpierw jeden brzeg (ten najbliższej nas), następnie zawijamy na zakładkę brzeg lewy i prawy i zwijamy rulon do końca. Jeśli płaty są nieduże (w sklepach dostępne są różne rozmiary) można użyć 2 płatów na jedną sajgonkę. Sajgonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy pędzelkiem odrobiną oliwy i zapiekamy w temperaturze 200stopni około 15minut aż będą złociste.

Przygotowujemy sos: mieszamy sos sojowy z koncentratem i miodem, przyprawiamy słodką papryką i dodajemy posiekaną kolendrę.

Sajgonki podajemy gorące, zjadamy maczając w sosie.

Sajgonki