Razowe paszteciki z grzybami i kapustą

Przygotowanie:

Składniki:


175 g Mąka pszenna pełnoziarnista


25 g Drożdże piekarskie prasowane


25 g Masło


50 g Żółtko jaja kurzego (2 szt.)


125 g Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu


10 g Cukier


30 g Grzyby suszone


50 g Cebula


100 g Kapusta kwaszona


10 g Olej rzepakowy uniwersalny


Pół łyżeczki soli



Przygotowanie:
Drożdże rozmieszać w misce w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn się spieni. Mąkę połączyć z solą, dodać 1,5 żółtka i wymieszać z zaczynem. Mieszając dodawać miękkie masło i zagnieść. Aby odeszło od ręki można dłonie przesmarować odrobiną oliwy z oliwek. Ciasto odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.




Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na ok. 30 minut, a następnie gotować je przez kolejne 30 minut. Odsączyć (pozostały wywar można zostawić do barszczu), pokroić i przesmażyć z cebulą na oleju. Kapustę kwaszoną przelać wodą, wycisnąć, pokroić i dodać do grzybów. Farsz doprawić odrobiną soli i pieprzu. Ciasto rozwałkować na prostokąt i wyciąć 2-3 podłużne pasy. Pasy położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na pasy ciasta nakładać z jednego brzegu farsz. Końce ciasta połączyć i zakleić, a następnie przetoczyć łączeniem w dół i lekko spłaszczać dłonią. Nadziane ciasto kroić w porcje. Pozostałą część żółtka wymieszać z 2 łyżkami mleka. Smarować paszteciki z wierzchu i odstawić przez pieczeniem na 30 minut w ciepłe miejsce. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.




Z porcji wychodzi 25 pasztecików, wówczas:


1 pasztecik= 50 kcal