Makowiec bezglutenowy z ciecierzycą

Makowiec bezglutenowy z ciecierzycą

Przygotowanie:

Składniki:


480 g Ciecierzyca konserwowa


250 g Mak niebieski


100 g Mleko 1,5 % tłuszczu


200 g Woda


200 g Miód pszczeli


50 g Rodzynki


240 g Jaja kurze całe


7 g Bezglutenowy proszek do pieczenia (1.5 łyżeczki)



Mak sparzyć zalewając 1 szklanką wody i gotować ok. 5 minut, aż woda trochę odparuje. Dodać mleko i gotować jeszcze 5 minut. Odstawić do ostygnięcia. Mak wymieszać z miodem i zemleć dwukrotnie. Ciecierzycę utrzeć blenderem lub zmielić w maszynce. Dodać jajka i zmiksować. Dodać mak, rodzynki, proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać na okrągłą blaszkę i piec ok. 40-50 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.




Ciasto podzielić na 16 kawałków, wówczas:


1 kawałek= 190 kcal.




makowiec bezglutenowy