Krem pomidorowy z mleczkiem kokosowym i bazylią

Przygotowanie:

Zupę pomidorową zna chyba każdy, dlatego też przedstawiamy pomysł na tę potrawę w nieco innej kombinacji – krem pomidorowy z dodatkiem mleczka kokosowego, soczewicy i świeżej bazylii. Ciekawa propozycja dla osób na diecie wegańskiej a także tych którym znudziła się standardowa wersja pomidorowej i szukają inspiracji na coś niebanalnego.



Wartość odżywcza jednej porcji:

  • Energia 463,9 kcal
  • Białko 17,7 g
  • Tłuszcze 24,5 g
  • Węglowodany 51,1 g

Składniki na 1 porcje:

  • 40 g Marchew
  • 20 g Pietruszka, korzeń
  • 20 g Seler korzeniowy
  • 200 g Pomidory z puszki
  • 40 g Soczewica czerwona, nasiona suche
  • 40 g Cebula (lub por)
  • 20 g Pomidory suszone w oleju
  • 20 g Koncentrat pomidorowy
  • 10 g Oliwa z oliwek
  • 50 g Mleko kokosowe
  • Ziele angielskie, liść lauroway, czosnek (1 ząbek), papryka chilli, papryka słodka, bazylia (świeża)

Przygotowanie: Warzywa korzeniowe pokroić w kostkę, umieścić w garnku, zalać wodą (ok 300 ml), dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować przez ok. 20 minut. Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą, dodać do garnka z włoszczyzną. Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone suszone pomidory, całość smażyć ok. 1 minuty, następnie zawartość patelni przełożyć do garnka. Gdy soczewica będzie miękka dodać pomidory z puszki, koncentrat, przyprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i gotować jeszcze 10 minut, w razie potzreby dodać więcej wody. Po tym czasie wyjąć ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe, do zupy dodać mleko kokosowe (można zostawić łyżkę mleka do polania gotowej zupy) oraz kilka listków bazylii. Całość zblendować. Gotowy krem przelać na talerz i ozdobić bazylią.



krem z pomidorów 2-01



Dietetyk_Ewa Marchlewska

Ewa Marchlewska
dietetyk