Kapusta z grzybami i żurawiną:

Kapusta z grzybami i żurawiną

Przygotowanie:

Składniki:


300 g Kapusta kwaszona


200 g Pieczarka uprawna, świeża


50 g Cebula


100 g Jabłko


50 g Żurawina suszona


10 g Olej rzepakowy uniwersalny


20 g Oliwa z oliwek


5 g Cukier


150 g Woda


Natka pietruszki, kminek, pieprz, sos sojowy (1 łyżeczka)




Pieczarki pokroić na kawałki lub zetrzeć na tarce. Kapustę wyłożyć na sitko i dwukrotnie opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, odcisnąć, pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Jabłko ze skórką zetrzeć na tarce.


Na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzać olej, dodać cebulę i delikatnie zrumienić ją przez około 5 minut. Dodać pieczarki, sos sojowy i odrobinę soli. Mieszając smażyć ok. 5 minut.
Dodać kapustę, starte jabłko, żurawiny, wodę oraz przyprawy i zagotować. Przykryć i gotować przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie zdjąć pokrywę i gotować przez około 10 minut aż nadmiar płynu wyparuje. Zdjąć z ognia. Gdy lekko przestygnie dodać posiekaną natkę pietruszki i oliwę extra vergine. Podawać z pieczywem lub wykorzystać jako farsz do PASZTECIKÓW.




Kaloryczność:


Całość podzielić na 4 porcje, wówczas:


1 porcja= 150 kcal




kapusta z zurawina 1