Przyprawy na wzdęcia

Przyprawy, które zapobiegają powstawaniu wzdęć.

Każdy z nas spotkał się z problemem wzdęć. Wzdęcia to efekt nadmiernego gromadzenia się w jelitach gazów, spowodowanych nieprawidłowym przebiegiem procesu trawiennego. U większości osób dolegliwości występują rzadko i zazwyczaj po spożyciu typowych produktów wywołujących wzdęcia. Są jednak osoby, którym przypadłość ta towarzyszy na co dzień, co daje duży dyskomfort. Często przyczyną tych dolegliwości bywa jedzenie w pośpiechu, zbyt duże porcje posiłku, nieprawidłowo zbilansowana dieta, stres, a w przypadku kobiet dodatkowo miesiączka.

Produkty, które najczęściej powodują wzdęcia to kapusta, brokuły, kalafior, bakłażan, warzywa strączkowe, cebula, rzodkiewka, morele i banany. Najprostszym rozwiązaniem byłoby wykluczenie tych produktów z diety, jednak szkoda z nich rezygnować ze względu na bogate źródło witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Zbawienne działanie dla naszego układu pokarmowego mogą mieć zioła, które nie tylko dadzą nam ulgę, ale i nadadzą naszym potrawom wyjątkowego smaku. Regularne używanie odpowiednich przypraw może okazać się wystarczającą pomocą.

Kminek jest jedną z najskuteczniejszych przypraw na wzdęcia. Szczególnie często towarzyszy daniom z kapusty, ale możemy go także stosować do dań z fasoli, grochu, do zup, sałatek, past, wypieku pieczywa czy też potraw smażonych. Do dań z kapusty możemy również dodać majeranku, anyżu, oregano, liści laurowych, imbiru, cząbru, które są równie skuteczne jak kminek. Przyprawy te działają rozkurczowo, hamują fermentację i pobudzają trawienie.

Uczucie wzdęcia po daniach z grochu i fasoli zniweluje natomiast dodatek szałwii, majeranku, tymianku, bazylii, cząbru, oregano, kopru czy mięty. Do duszonych warzyw możemy zastosować czosnek, tymianek, cząber, anyż, bazylię oraz liście laurowe. Do zupy cebulowej warto dodać bazylię, kminek, koper czy gałkę muszkatołową. Do każdej zupy idealnie nadają się suszone kwiaty rumianku, które nie zmienią smaku potrawy, a pomogą leczniczo.

Po ciężkostrawnym posiłku najlepiej spożyć łyżeczkę świeżo utartego imbiru z łyżeczką soku z cytryny, co ułatwi pracę całego układu pokarmowego. W celu złagodzenia dolegliwości warto także sięgać po herbatki ziołowe z rumianku, kopru włoskiego, kminku, lukrecji i melisy.

Aby skutecznie zapobiegać wzdęciom należałoby również wykluczyć z diety napoje gazowane, słodziki, unikać żucia gum oraz zaprzestać palenia papierosów. Posiłki powinny być spożywane powoli, co zmniejszy ryzyko gromadzenia się gazów w jelitach.

Monika Gątarek – dietetyk