Szakszuka

Ząbek czosnku zetrzeć na tarce, cebulę posiekać w drobną kostkę, paprykę pokroić. Na patelni poddusić posiekaną cebulę, dodać czosnek, pokrojoną paprykę, 1/3 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki papryki, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczyptę soli. Wlać pomidory, całość dusić około 10 minut. Po tym czasie wbić jajka, dusić pod przykryciem do czasu ścięcia się białka....

Sałatka z łososiem i awokado

Ogórka umyć, pokroić w półksiężyce. Pomidorki opłukać i przekroić na pół. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, i pokroić na plasterki. Oliwę połączyć z musztardą francuską, sarepską, łyżeczką soku z cytryny, miodem i łyżką wody, wymieszać. Mix sałat wymieszać z pokrojonymi warzywami, awokado i dodać łososia. Sałatkę polać dressingiem i posypać nasionami...

Pstrąg pieczony z bukietem warzyw

Warzywa korzeniowe obrać. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, marchew, pietruszkę i cukinię w talarki, a cebulę w piórka. Warzywa wymieszać z ziołami, solą i oliwą. Pstrąga wyszorować, do środka oraz na wierzch ryby ułożyć plasterki cytryny, posiekany koperek i kawałki czosnku. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pstrągi, obłóż je wszystkimi warzywami....

Orzechowo czekolady deser a’la monte

Kaszę jaglaną podprażyć na patelni by pozbyć się goryczy, następnie przelać wrzątkiem, wsypać go garnuszka i ugotować zalewając napojem sojowym. Po ugotowaniu kaszę przestudzić. W międzyczasie orzechy zmiksować blenderem, następnie dodać ugotowaną kaszę, skyr, banana i dalej miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy masa będzie miała jednolitą teksturę podzielić ją na 2...

Orientalna sałatka z soczewicą

Soczewicę przepłukać u gotować w 3 szklankach wody, ok. 15-20 minut, al-dente. Po ugotowaniu, ponownie przepłukać pod bieżącą wodą i odsączyć. Cebulę, natkę pietruszki i orzechy rozdrobnić/drobno pokroić. Soczewicę wymieszać z kaparami, pokrojonymi suszonymi pomidorami, natką pietruszki i orzechami. W niewielkim naczyniu przygotować sos: oliwa z oliwek, miód, sok z cytryny i...

×