Panierowane kotleciki z tempehu

Tempeh pokroić w plastry (około 0,5 cm). Doprawić przyprawami, zalać sosem sojowym i marynować minimum 15 minut. Plastry tempehu obtoczyć w bułce tartej i smażyć do przyrumienienia na rozgrzanej oliwie. Przepis autorstwa, stażysty poradni Mój Dietetyk Poznań. Opiekun stażu – Agnieszka Pompecka.

Wegańska tofucznica

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulkę oraz kurkumę. Podsmażyć chwilę, mieszając. Tofu pokruszyć widelcem, dodać na patelnię.  Doprawić solą kala-namak oraz pieprzem. Dodać płatki drożdżowe i chwilę podsmażyć, co jakiś czas mieszając. Jeżeli tofucznica jest za sucha, dodać mleko sojowe i wymieszać. Po chwili zdjąć z patelni i podawać z ulubionymi...

Jak nie mięso, to co? Sprawdź po jakie zamienniki warto sięgać!

W ostatnim czasie coraz bardziej popularne stają się diety semiwegetariańskie i wegetariańskie, a także produkty stanowiące substytuty dań mięsnych – czyli zamienniki mięsa.  Po jakie zamienniki mięs warto sięgać, aby było zarówno smacznie, jak i zdrowo? Zamienniki mięsa – czyli co? Mięso, pod kątem wartościowych składników, dostarcza przede wszystkim pełnowartościowego białka, witaminy...

×