
Ciecierzycę można przygotować na wielu różnych, smacznych sposobów. Jest podstawą popularnego hummusu, czy małych kotlecików – falafeli. Może być także świetnym składnikiem wielu sałatek, makaronów czy zup.
Tutaj natomiast cieciorka przedstawiona jest w zupełnie innej, słodkiej wersji jako głównym element czekoladowych muffinek. Jest to bezglutenowy deser, bez dodatku cukru. Jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy i pożywny. Jest również znakomitym rozwiązaniem na dostarczenie większej ilości strączków do naszego posiłku.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia:
135,9 kcal
- Białko:
5,7 g
- Tłuszcze:
6,5 g
- Błonnik:
2,3 g
- Węglowodany:
12 g
Składniki na 8 porcji:
- 1 banan (120 g)
- 2 jajka (120 g)
- 2 łyżki mąki jaglanej (20 g)
- 1 łyżka oleju (10 g)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- Puszka/słoik ciecierzycy gotowanej ze słoika (200 g)
- 2 łyżki kakao naturalnego (20 g)
- 2 łyżeczki dowolnego słodzika
- Łyżeczka octu (3 g)
- Polewa: połowa czekolady min. 85% rozpuszczona w kąpieli wodnej (50 g)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblendować, masę wlać do foremek (ok. ¾ wysokości), następnie piec w temp. 180 stopni przez 35-40 minut. Gotowe muffinki polać rozpuszczoną czekoladą.
Przepis autorstwa Anity Goncarzewicz, stażystki Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.