Muffiny z cieciorki

Autor: Agnieszka Pompecka

Ciecierzycę można przygotować na wielu różnych, smacznych sposobów. Jest podstawą popularnego hummusu, czy małych kotlecików – falafeli. Może być także świetnym składnikiem wielu sałatek, makaronów czy zup.
Tutaj natomiast cieciorka przedstawiona jest w zupełnie innej, słodkiej wersji jako głównym element czekoladowych muffinek. Jest to bezglutenowy deser, bez dodatku cukru. Jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy i pożywny. Jest również znakomitym rozwiązaniem na dostarczenie większej ilości strączków do naszego posiłku.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    135,9 kcal

  • Białko:

    5,7 g

  • Tłuszcze:

    6,5 g

  • Błonnik:

    2,3 g

  • Węglowodany:

    12 g

 

Składniki na 8 porcji:

  • 1 banan (120 g)
  • 2 jajka (120 g)
  • 2 łyżki mąki jaglanej (20 g)
  • 1 łyżka oleju (10 g)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Puszka/słoik ciecierzycy gotowanej ze słoika (200 g)
  • 2 łyżki kakao naturalnego (20 g)
  • 2 łyżeczki dowolnego słodzika
  • Łyżeczka octu (3 g)
  • Polewa: połowa czekolady min. 85% rozpuszczona w kąpieli wodnej (50 g)

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblendować, masę wlać do foremek (ok. ¾ wysokości), następnie piec w temp. 180 stopni przez 35-40 minut. Gotowe muffinki polać rozpuszczoną czekoladą.

Przepis autorstwa Anity Goncarzewicz, stażystki Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

 

Powrót Powrót