Muffiny z cieciorki

Ciecierzycę można przygotować na wielu różnych, smacznych sposobów. Jest podstawą popularnego hummusu, czy małych kotlecików – falafeli. Może być także świetnym składnikiem wielu sałatek, makaronów czy zup. Tutaj natomiast cieciorka przedstawiona jest w zupełnie innej, słodkiej wersji jako głównym element czekoladowych muffinek. Jest to bezglutenowy deser, bez dodatku cukru. Jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy i pożywny. Jest również znakomitym rozwiązaniem na dostarczenie większej ilości strączków do naszego posiłku.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia: 135,9 kcal
  • Białko: 5,7 g
  • Tłuszcze: 6,5 g
  • Błonnik: 2,3 g
  • Węglowodany: 12 g

Składniki na 8 porcji:

  • 1 banan (120 g)
  • 2 jajka (120 g)
  • 2 łyżki mąki jaglanej (20 g)
  • 1 łyżka oleju (10 g)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Puszka/słoik ciecierzycy gotowanej ze słoika (200 g)
  • 2 łyżki kakao naturalnego (20 g)
  • 2 łyżeczki dowolnego słodzika
  • Łyżeczka octu (3 g)
  • Polewa: połowa czekolady min. 85% rozpuszczona w kąpieli wodnej (50 g)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblendować, masę wlać do foremek (ok. ¾ wysokości), następnie piec w temp. 180 stopni przez 35-40 minut. Gotowe muffinki polać rozpuszczoną czekoladą.

Przepis autorstwa Anity Goncarzewicz, stażystki Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.