Kategoria: Aktualności

Dlaczego od stresu boli brzuch?

Mikrobiota jelitowa to złożona społeczność drobnoustrojów, która pomaga utrzymać homeostazę (równowagę) całego organizmu. Szacuje się, że wszystkich mikroorganizmów w ciele człowieka jest ok. 100 bilionów, z czego aż 70-80% występuje w jelitach. Mikrobiom zmienia się wraz z rozwojem ludzkim, poczynając od narodzin aż do wieku podeszłego. Na skład mikroorganizmów ma wpływ sam...

Jak powinna odżywiać się osoba aktywna fizycznie?

Dieta sportowca trenującego zawodowo lub zaawansowanego amatora, czyli osoby trenującej 5 i więcej razy w tygodniu, oprócz tego, że musi dostarczać odpowiedniej ilości kalorii wynikającej z większego zapotrzebowania związanego z aktywnością fizyczną, powinna uwzględniać jeszcze kilka specyficznych założeń. Jeśli trenujesz 60 lub więcej minut każdego dnia, koniecznie musisz je poznać i zastosować....

Jak ćwiczyć by wspierać redukcję tkanki tłuszczowej i się nie zniechęcić?

W internecie można znaleźć masę planów treningowych mających rzekomo pomóc w odchudzaniu. Są nawet propozycje reklamowane jako remedium na wyszczuplenie konkretnej części ciała. Trzeba jednak uświadomić sobie, że nie istnieje coś takiego jak trening odchudzający, a już na pewno nie da się poprzez ćwiczenia odchudzić konkretnej partii ciała. Ruch wspomaga redukcję tkanki...

Dieta wegetariańska – kolejna modna dieta, czy sposób na dłuższe życie?

Diety roślinne stają się obecnie coraz bardziej popularne. Niektóre osoby przechodzą na ten typ żywienia ze względu na czynniki etyczne, inni rezygnują ze spożycia mięsa aby zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych. Część osób natomiast traktuję dietę wegetariańską, jako krok ku lepszemu zdrowiu. Czy rzeczywiście dieta roślinna może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie? Dieta...

Poznaj fakty i mity na temat diety!

W czasach kiedy mamy ogólny dostęp do wiedzy, książek, internetu, artykułów naukowych mogłoby się wydawać, że wszystkie mity na temat diety zostały już dawno obalone ze względu na łatwy dostęp do rzetelnych źródeł informacji. Jednak powstają coraz nowe teorie, nowe fakty, nowe wyobrażenia o odchudzaniu i żywieniu, a więc też nowe mity....

Ile zarabia dietetyk?

Dietetycy to najczęściej ludzie z pasją, którzy pracują bo chcą pomagać innym w zmaganiach z nadwagą lub problemami zdrowotnymi. Wielu jednak zadaje sobie pytanie czy praca dietetyka może być zarówno satysfakcjonująca zawodowo jak i finansowo. Żeby odpowiedzieć na to pytanie należałoby rozróżnić formy zatrudnienia i prowadzenia działalności.  Pierwszą opcją jest możliwość zatrudnienia...

SIBO czyli przerost bakteryjny jelita cienkiego – rozpoznawanie, leczenie i dietoterapia

Przerost bakteryjny jelita cienkiego (SIBO) to zespół klinicznych objawów żołądkowo-jelitowych spowodowanych obecnością nadmiernej liczby bakterii w jelicie cienkim. Głównymi dolegliwościami towarzyszącymi temu zaburzeniu są wzdęcia, biegunki i ból brzucha. Ze względu na niespecyficzne objawy diagnostyka jest utrudniona a częstość występowania SIBO nie do końca poznana, jednak szacuje się że jest to ok...

Suplementacja w chorobie Hashimoto

Można śmiało powiedzieć, że nastała era suplementów, a my jesteśmy odbiorcami dużej ilości reklam i informacji zachęcających do kupna panaceum na wszelkie dolegliwości. Nic więc dziwnego, że wiele osób przyjmuje na co dzień nadprogramowe ilości preparatów witaminowo – mineralnych o potencjalnym, prozdrowotnym działaniu. Szeroką grupą konsumentów stosujących suplementy diety są także osoby...

Alergia na jaja – objawy, diagnostyka i zamienniki jajek w diecie!

Alergie, nietolerancję i nadwrażliwości pokarmowe są plagą XXI wieku. Diagnozowane są u niemowląt, małych dzieci i osób dorosłych. Alergię mogą wywoływać zarówno pokarmy pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. U dzieci częściej stwierdza się alergię na produkty zwierzęce, zaś u dorosłych na roślinne. Wyróżnia się tzw. „Wielką ósemkę” alergenów pokarmowych, do których należą: ...

Marka osobista dietetyka a działanie w sieci franczyzowej

Większość z nas, dietetyków, marzy o tym by otworzyć własny gabinet dietetyczny. Wówczas stajemy przed wyborem – działać samodzielnie czy prowadzić działalność pod znaną i rozpoznawalną marką? Wierzymy, że dzięki swojej pracy, wiedzy i doświadczeniu, zbudujemy silną markę osobistą i zdobędziemy oddanych klientów, którzy z czasem polecą następnych. Model pracy w pojedynkę,...

Dietoterapia w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Choroba Leśniowskiego-Crohna jest jedną z nieswoistych chorób zapalnych jelit (NZJ). Najwięcej zachorowań występuje wśród osób młodych (do 40 r.ż.) z predyspozycją genetyczną. Bardzo duże znaczenie w zwiększeniu ryzyka wystąpienia tej choroby mają czynniki środowiskowe, takie jak sposób odżywiania. Jest to schorzenie, które przebiega z okresami remisji („złagodzenia” – w tym czasie niemal...

×