Malinowy deser – śniadanie, przekąska

Do garnuszka wsypać płatki owsiane, erytrytol oraz garść malin. Gotować aż go rozpuszczenia malin (tak, aby płatki zabarwiły się na czerwono). Gotową masę przekładaj naprzemiennie z jogurtem w pucharku. Na wierzch dodaj pozostałe maliny oraz kostkę czekolady. Możesz dodać dla smaku listek mięty na wierzch.

Wegetariańskie Bolognese– obiad, kolacja

Makaron ugotuj al. dente. Marchew obierz i pokrój w cienkie paski. Paprykę pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj. Tofu zetrzyj na tarce do miseczki, dodaj paprykę i oliwę, a następnie wymieszaj. Następnie podsmaż je na patelni aż do zarumienienia. Dodaj na patelnię resztę składników, wlej passatę, całość zamieszaj. Podawaj z bazylią/kolendrą/ulubionymi przyprawami.

Owsianka z owocami leśnymi i lodami – śniadanie

Siemię lniane zmielić (np. w młynku do kawy), a następnie dodać je wraz z płatkami owsianymi, erytrytolem oraz cynamonem do garnka. Całość zalać napojem sojowym i gotować aż do uzyskania gęstej masy. Gotową owsiankę przelać do miseczki, dodać owoce, orzechy oraz gałkę lodów. Na wierzch można posypać dodatkowo cynamon. Opcjonalnie dodać łyżeczkę...

Bowl z kaszą gryczaną, burakiem i batatami – obiad

Kasze gryczaną ugotować. Batata obrać ze skórki, umyć, pokroić w plasterki i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Całość polać oliwą z oliwek i dodać ulubione przyprawy (dobrze sprawdzą się zioła prowansalskie).  Plasterki batatów piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 20 minut (można sprawdzić widelcem, czy są miękkie). Fetę i buraka...

Smoothie bowl – śniadanie

Przygotowanie: Szpinak opłukać w wodzie, a następnie zblendować go na gładką masę wraz z bananem, płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, erytrytolem i napojem sojowym. Dla smaku można dodać odrobinę soku z wyciśniętej cytryny. Całość przelać do miseczki, udekorować owocami i orzechami.    Dodatkowo: w ciepłe dni szczególnie sprawdzą się owoce mrożone – to...

Dietetyk

mgr Katarzyna Potykanowicz

Jestem absolwentką Studiów Magisterskich Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Posiadam szeroką wiedzę oraz stale się rozwijam, uczestnicząc w licznych szkoleniach z zakresu dietetyki. Indywidualne podejście do Twojego zdrowia Moja pasja do zdrowego odżywiania i chęć pomagania innym skłoniły mnie do wyboru zawodu dietetyka. W pracy z pacjentem...

×