2


Nasi dietetycy obliczają wartość odżywczą restauracyjnych menu.




Od dnia 13 grudnia 2014 r. w całej Unii Europejskiej jest stosowane rozporządzenie
Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zastąpi dotychczasowe podstawowe przepisy Unii Europejskiej i Państw Członkowskich w zakresie znakowania produktów żywnościowych.




Jednym z najważniejszych zapisów rozporządzenia jest obowiązek podawania wartości odżywczej produktu w przeliczeniu na 100 g (lub 100 ml). Przepis ten będzie obowiązywał od 13 grudnia 2016 roku.




Dla restauratorów i lokali gastronomicznych oznacza to konieczność nadrukowania na etykietach i w menu dodatkowych informacji dotyczących: wartości energetycznej,
ilości tłuszczu (w tym tłuszczów nasyconych), węglowodanów, cukrów, białka i soli
w serwowanym daniu.




Zachęcamy do skorzystania z usługi dietetyków poradni Mój Dietetyk. Chętnie pomagamy również w komponowaniu propozycji zdrowych potraw.




Kontakt w sprawie oferty obliczania wartości odżywczych menu:



Tel.: +48 600 154 016


E-mail: menu@mojdietetyk.pl



Zaufali nam:




frankies Pizzeria Da Grasso