Szpinakowe gofry

Śniadanie jest uznawane za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Są osoby, które wolą je na słodko, a są Ci, którzy preferują na słono. Gofry szpinakowe to pełnowartościowy posiłek łączący opcję na słodko z wytrawną. Jest to dobry sposób na „przemycenie” warzywa w posiłku. Szpinak zawiera duże ilości witaminy A oraz wapnia – a by polepszyć jego wchłanianie dodamy soku z cytryny (witamina C) oraz mleka (laktoza + wapń).

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia: 115,9 kcal
  • Białko: 3,68 g
  • Tłuszcze: 4,23 g
  • Węglowodany: 15,48 g

Składniki na 8 porcji:

  • 100g liści szpinaku (nada się również szpinak mrożony)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka miodu (24g) – pomijamy dla niemowląt
  • 1 szklanka mleka (200 ml)
  • 2 łyżki oleju (rzepakowy, słonecznikowy lub z pestek z winogron) (20g)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki (pszenna lub orkiszowa) (130g)
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Umyte i osuszone liście szpinaku zalewamy mlekiem, olejem, sokiem z cytryny, miodem i żółtkiem jaja. Następnie blendujemy wszystko na gładką masę. Białko ubijamy na pianę. Mąkę łączymy z sodą i proszkiem, po czym przesiewamy do zielonej masy. Dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Nalewamy ciasto na kratki gofrownicy i pieczemy kilka minut w zależności od mocy urządzenia (ok. 5-6 minut). Wyjmujemy, gdy będą chrupiące i podajemy z ulubionymi dodatkami: ulubione owoce, dżemy niskosłodzone lub serki i twarożki.

Przepis autorstwa Agaty Krzewina, stażystki Poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka