
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 115,9 kcal
- Białko: 3,68 g
- Tłuszcze: 4,23 g
- Węglowodany: 15,48 g
Składniki na 8 porcji:
- 100g liści szpinaku (nada się również szpinak mrożony)
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżka miodu (24g) – pomijamy dla niemowląt
- 1 szklanka mleka (200 ml)
- 2 łyżki oleju (rzepakowy, słonecznikowy lub z pestek z winogron) (20g)
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki (pszenna lub orkiszowa) (130g)
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Umyte i osuszone liście szpinaku zalewamy mlekiem, olejem, sokiem z cytryny, miodem i żółtkiem jaja. Następnie blendujemy wszystko na gładką masę. Białko ubijamy na pianę. Mąkę łączymy z sodą i proszkiem, po czym przesiewamy do zielonej masy. Dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Nalewamy ciasto na kratki gofrownicy i pieczemy kilka minut w zależności od mocy urządzenia (ok. 5-6 minut). Wyjmujemy, gdy będą chrupiące i podajemy z ulubionymi dodatkami: ulubione owoce, dżemy niskosłodzone lub serki i twarożki.
Przepis autorstwa Agaty Krzewina, stażystki Poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka